FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: može li se Crobex probiti iznad 1.800 bodova?

Autor: neba
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje dobro raspoloženje jer sa svjetskih tržišta stižu pozitivni signali, pa bi se Crobex indeks, po prvi puta ove godine, mogao probiti iznad psihološki važne razine od 1.800 bodova.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao, drugi dan zaredom, i to za 0,39 posto, na 1.794 bodova. Nadomak je 1.800 bodova, razini koju je zadnji puta premašio 5. prosinca lani.

Crobex10 jučer je ojačao 0,68 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 19,75 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet ponovno je ostvaren dionicom Ingre, više od 5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 10,7 posto, na 8,37 kuna.

Ugodno je iznenadila i dionica Končar EI, s prometom od 2 milijuna kuna, najvećim u zadnjih pet mjeseci, i rastom cijene za gotovo 3 posto.

„Očekujem danas stagnaciju indeksa na domaćem tržištu, vjerojatno opet s pozitivnim predznakom, s obzirom da nam izvana pristižu dobre vijesti. U fokusu investitora i nadalje bi mogle biti dionice Ingre i ostalih građevinara. Kako su one izrazito špekulativnog karaktera, nezahvalno je prognozirati smjer kretanja njihovih cijena“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks ponovno dosegnuo najvišu razinu od 2008. godine, zahvaljujući rastu cijena dionica banaka i dobrim vijestima s američkog tržišta rada, no ulagače je zabrinuo snažan skok cijena nafte.

Dow Jones indeks ojačao je 0,22 posto, dok je S&P 500 porastao 0,62, a Nasdaq indeks 0,74 posto.

Nakon što je jučer terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila za 1,7 dolara, jutros je pala za 40 centi, na 108,45 dolara po barelu.

Jutros su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica porasle. Ulagači se nadaju da će jeftini krediti Europske središnje banke ublažiti dužničku krizu, pa je rast cijena nafte, premda zabrinjava, pao u drugi plan.

„Makroekonomski pokazatelji SAD-a i dalje su dobri. Trenutno gotovo da nema loših vijesti na svjetskim burzama“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙