FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje, u fokusu rezultati Atlantic grupe

Autor: scvi
ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas bi trgovanje moglo biti mirno jer nema vijesti koje bi pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru, a pažnju ulagača mogla bi privući dionica Atlantic grupe zbog objave poslovnih rezultata.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,11 posto, na 1.752 boda, a Crobex10 0,18 posto, na 978 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 12,2 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Na domaćem tržištu očekujem danas stagnaciju indeksa s negativnim predznakom. I dalje nema vijesti koje bi pokrenule tržište u bilo kojem smjeru, a s obzirom na gospodarsku situaciju i signale izvana, tržište je ipak sklonije negativnom raspoloženju“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Sezona objave financijskih izvješća kompanija je pri kraju.

„Sezona objava poslovnih rezultata bila je u skladu s očekivanjima, zbog čega Crobexi i stagniraju. Moguće je da će cijelu ovu godinu tržište kapitala obilježiti stagnacija, jer zasad još ne očekujemo krucijalne pomake u gospodarstvu“, navodi Nagy.

Atlantic grupa jutros je izvijestila da je u 2011. godini ostvarila prihode od prodaje od 4,72 milijarde kuna, što je rast od 4,8 posto u odnosu na pro-forma konsolidirane prihode od prodaje u 2010. godini, koji uključuju i rezultate Droge Kolinske.

Istodobno, normalizirana neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 19,7 milijuna kuna, što je 82,5 posto manje u odnosu na pro-forma neto dobit ostvarenu u 2010. godini.

Institut IGH izvijestio je jutros da je s investicijskim društvom Auctor sklopio ugovor o savjetovanju i pružanju investicijskih usluga. Time je odabrao investicijskog savjetnika za završnu fazu razmatranja mogućnosti restrukturiranja kapitala i duga putem izdavanja vrijednosnih papira.

Sa svjetskih tržišta jutros ne stižu poticajni signali. Čini se da nema snage za daljnji rast, nakon što su najvažniji svjetski indeksi dosegnuli najviše razine u zadnjih sedam mjeseci.

Nakon tri dana sporog, ali stalnog rasta, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer je slabljenje poslovnih aktivnosti u Europi oživjelo strahovanja od recesije.

Dow Jones indeks oslabio je 0,21 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,33, a Nasdaq indeks 0,52 posto.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, dok je na europskim tržištima dan započeo mirno jer se ulagači plaše da će visoke cijene nafte usporiti rast najvećih svjetskih gospodarstava, a zabrinjavaju ih i recesijske prijetnje eurozoni.

„Iako zadovoljni privremenim rješenjem grčke dužničke krize, investitori su ostali 'zakinuti' za daljnji rast cijena dionica, iako se smatralo da će sporazum o davanju financijske pomoći Grčkoj biti katalizator rasta. Prvenstveno su tome razlog visoke razine indeksa, ali i zveckanje oružja oko Irana, kao i straha od usporavanja globalnog gospodarskog rasta“, smatra Nagy.

Kako dodaje, i ove će godine na svjetskim burzama biti puno volatilnosti, a investitori moraju biti spremni na nove šokove.

„Danas bi tržišta mogli stabilizirati novi makroekonomski pokazatelji, ponajprije njemački Ifo indeks poslovne klime, kao i tjedni podaci o nezaposlenosti u SAD-u“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙