FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi stagniraju, promet smanjen

Autor: scvi
ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi nedostaje vijesti koje bi pokrenule tržište u nekom smjeru, pa se trgovanje danas uspavalo, a nešto više su u fokusu investitora tek dionice HT-a i Ericssona Nikole Tesle.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,06 posto, na 1.755 bodova, a Crobex10 0,18 posto, na 982 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon nekoliko dana intenzivnije trgovine uslijed objave financijskih izvješća, domaće tržište ponovno se danas uspavalo. S tehničkog aspekta, Crobex je nedaleko 10-, 20- i 50-dnevnog pomičnog prosjeka, koji mu pružaju relativnu podršku“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Prvu potporu Crobex nalazi na 1.748 bodova, gdje je njegov 10-dnevni pomični prosjek. Sljedeća razina podrške mu je na 1.746 bodova, gdje se nalazi 20-dnevni pomični prosjek, a potom na 1.740 bodova, gdje je njegov 50-dnevni pomični prosjek.

„Ustvari čekamo okidač koji će tržište pokrenuti u bilo kojem smjeru“, navodi Laća.

Najlikvidnija je zasad dionica HT-a, s prometom od 1,23 milijuna kuna. Cijena joj stagnira na 226,8 kuna.

Ponovno je u nešto većem fokusu investitora i dionica Ericssona Nikole Tesle, nakon što je jučer kompanija objavila poslovne rezultate za prošlu godinu i najavila isplatu dividende od 170 kuna pod dionici.

Njome je do sada ostvareno gotovo 600.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 2,08 posto, na 1.220 kuna, pa je tako zasad najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima.

Po skoku cijene za 5,85 posto, pak, izdvaja se dionica Ingre, koja trenutno stoji 5,85 kuna.

Na europskim burzama trguje se oprezno, budući da su loše vijesti, vezane uz dužničku krizu, već uračunate u cijene dionice, dok najnoviji makroekonomski pokazatelji ne daju jasnu gospodarsku sliku.

Trenutno su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 0,3 i 0,76 posto.

„PMI indeks industrijske aktivnosti u Njemačkoj i eurozoni bili su lošiji od očekivanja, pa to utječe blago negativno na raspoloženje na europskim burzama. S druge, pak, strane, podaci o industrijskim narudžbama u eurozoni bili su nešto bolji od očekivanja. Nove smjernice investitorima će dati podaci o prodaji postojećih kuća u SAD-u“, zaključuje Laća.

PMI indeks industrijske aktivnosti u Njemačkoj porastao je u veljači na 50,1 bodova, no to je nešto slabiji rast nego u siječnju, dok je u eurozoni pao na 49 bodova. Ti podaci bude strah investitora od recesije u eurozoni.

Istodobno, industrijske narudžbe u eurozoni u prosincu su na mjesečnoj razini porasle 1,9 posto, dok su na godišnjoj su pale za 1,7 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙