FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Pretpristupni ekonomski program (PEP) 2012. - 2014. kojim, po riječima ministra financija Slavka Linića, daje jasne naznake kakvu će ekonomsku politiku voditi idućih godina. Temeljni cilj gospodarske politike od 2012. do 2014. je uspostava konkurentnog gospodarstva kroz poticanje investicija, fiskalnu konsolidaciju i ubrzanje strukturnih reformi, navodi se u PEP-u. Vlada u tom dokumentu prognozira rast BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, iduće godine za 1,5 posto te u 2014. godini za 2,5 posto, i to uz prosječnu inflaciju od 2,5 posto. Fiskalna politika temelji se na smanjivanju i kontroli deficita, tako da bi proračunski manjak opće države s razine od 3,8 posto BDP-a u ovoj godini pao na 3,3 posto u idućoj godini te na 2,6 posto u 2014. Linić je rekao da je PEP sastavni dio pretpristupnog ekonomskog i fiskalnog nadzora putem kojeg se Hrvatska priprema za nadzor i koordinaciju gospodarskih politika država članica EU. Kada Hrvatska uđe u članstvo EU, umjesto PEP-a, izrađivat će druge strateške dokumente, Plan konvergencije i Nacionalni program reformi.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je na današnjoj sjednici Vlade da sutra putuje u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća na kojem će biti potpisan fiskalni ugovor, čime se zapravo stvara fiskalna unija. To znači da se igra po novim pravilima, proračunski deficiti bit će strogo ograničeni pod prijetnjom tužbe, istaknuo je Milanović na sjednici Vlade. Za Hrvatsku je prednost što to još neko vrijeme može promatrati sa strane i analizirati. Onaj tko se ne može s time nositi, tko je slab i ne raspolaže dobro svojim novcem neka razmisli dva puta hoće li to prihvatiti, ali Hrvatska već sada ide u pravcu koji određuje fiskalna unija, naglasio je Milanović.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da su marže na naftne derivate tolike da ne očekuje novo poskupljenje derivata zbog povećanja PDV-a, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je da je prostor za intervenciju države u cijeni derivata minimalan. Uoči sjednice Vlade Linić je, upitan o mogućem poskupljenju derivata već sutra zbog povećanja PDV-a na 25 posto, a zatim i u idući utorak u redovnom usklađivanju sukladno pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata, kazao da nije čuo najave da bi moglo doći do toga. Dodao je kako treba pričekati hoće li trgovci derivatima ići na promjene cijene ili će ipak naći prostora u svojim maržama. Čačić kaže kako će nakon što se Ina javi s cijenama, a u skladu s procedurama, dati svoje stavove. "Prostor za intervenciju države u tim cijenama je minimalan, od par desetaka lipa. Država može intervenirati u onom segmentu koliko je njezin utjecaj i kad to odlučiti onda ćemo vas obavijestiti", rekao je Čačić. Linić smatra da zbog PDV-a ne bi trebala poskupiti voda, jer je PDV za isporuku vode i odvodnju smanjen na 10 posto.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da će povećanja stope PDV-a sa 23 posto na 25 posto za neke proizvode značiti višu cijenu, ali da ti proizvodi nisu od životne važnosti za građane. "Vidimo da su neke jedinice lokalne samouprave odlučile podignuti cijene, evidentno je da to nije vezano uz PDV i to primjerice po cijeni vode i odvodnje", izjavio je Linić novinarima uoči današnje zajedničke skupštine Udruge gradova i Udruge općina. Podsjetio je da se u projekcijama proračuna govori o inflaciji od 2,5 posto. "Prema tome, bit će vrlo teško i ogromno opterećenje za građane, pogotovo što se i nadalje ide s nizom štednji i racionalizacijom. Ono što je važno za PDV i što građani moraju shvatiti je da se povećanjem PDV-a nije išlo u rastrošnost ni administracije ni države, nego da se pokuša otvoriti radna mjesta i sredstva vratiti privredi kako bi krenuli s investicijama", istaknuo je. Bitka za radna mjesta je prioritet vlade i to je rezultiralo rastom PDV-a, naglasio je Linić koji smatra da povećanje PDV-a za dva postotna boda nije razlog za rast cijena.

ZAGREB - Trgovački lanci u Hrvatskoj uglavnom za sada ne očekuju veće korekcije cijena zbog povećanja PDV-a sa 23 na 25 posto koje stupa na snagu 1. ožujka te se na razne načine nastoje prilagoditi većoj poreznoj stopi na većinu artikala, dok u Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su gospodarstvenici spremni koliko god je to moguće preuzeti dio tereta povećanog PDV-a, no dodaju da će sigurno biti onih koji će podići cijene jer neće moći amortizirati udar povećanja PDV-a. U Agrokoru kažu da u Konzumu ne očekuju značajnije promjene cijena zbog nove stope PDV-a. Najavljuju da će nekih promjena vjerojatno biti, ali će one biti niže od očekivanih 1,5 posto. Iz Mercatora Hrvatska navode da do daljnjeg neće povećavati cijene proizvoda zbog povećanja PDV-a. Ujedno, Mercator je dobavljačima dao do znanja kako do daljnjeg neće prihvatiti povećanje nabavnih cijena s njihove strane. Spar neće mijenjati cijene određenih osnovnih namirnica i kućanskih potrepština za koje se stopa PDV-a mijenja s 23 na 25 posto te će tako u trgovinama Spar i Interspar njihova maloprodajna cijena ostati ista najmanje sljedeća tri mjeseca, kažu u Sparu.

ZAGREB - Rast PDV-a sa 23 na 25 posto građani će osjetiti i na svojim računima za električnu energiju i plin, a prosječan će porast iznositi oko 1,6 posto, doznaje se u Hrvatskoj elektroprivredi i Gradskoj plinari Zagreb iz kojih poručuju da je razlog tomu isključivo u rastu PDV-a za dva postotna boda. Jedinična cijena električne energije ostaju iste, ali zbog povećanja PDV-a za dva postotna boda, ukupan iznos računa za krajnje korisnike u kategoriji kućanstvo povećat će se za oko 1,63 posto, kažu u HEP-u. Na primjeru prosječnog kućanstva, koje je do sada s PDV-om od 23 posto struju mjesečno plaćalo 250 kuna, to znači da će sada uz PDV od 25 posto plaćati 4,06 kuna više, odnosno 254,06 kuna. U Gradskoj plinari Zagreb procjenjuju da će izdaci građana za potrošeni plin i to zbog poreznih promjena biti veći za oko 1,6 posto. Osim PDV-a, svi ostali parametri cijene plina, među kojima i marža, ostaju isti, kaže glasnogovornik Gradske plinare Davor Šestan. Kućanstva koja plinom opskrbljuje Gradska plinara Zagreb do sada su prostorni metar prirodnog plina, s PDV-om, plaćali 2,941 kunu, a od 1. ožujka ta će cijena iznositi 2,989 kuna po kubiku.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici odlučila dati koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company (ZAIC). Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić rekao je da se radi o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom. ZAIC u roku tri godine treba izgraditi terminal za kapacitet od pet milijuna putnika godišnje, ukupna kapitalna ulaganja u prvoj fazi iznose 236 milijuna eura, uz dodatnih 88 milijuna eura za redovno održavanje, a najveći dio radova povjerit će se hrvatskim tvrtkama Vijaduktu i Zagorje Tehnobetonu. Ukupni iznos koncesijskih naknada u 30-godišnjem razdoblju iznosi 1,94 milijarde eura, odnosno svedeno na neto sadašnju vrijednost 534 milijuna eura, napomenuo je Antešić.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren znatno niži redovan promet od jučerašnjeg, u iznosu od 17,9 milijuna kuna, a porasle su vrijednosti dioničkih indeksa, Crobexa za 1,02 posto, na 1.787,23 boda te Crobexa10 za 0,92 posto, na 995,06 bodova. Tri su dionice danas ostvarile promete iznad milijun kuna, od kojih najveći, od 5,4 milijuna kuna, dionica Ingre, kojoj je cijena pala za 1,69 posto, na 7,56 kuna. Tri milijuna kuna iznosio je promet dionicom HT-a čija je cijena blago porasla, za 0,05 posto, na 224,01 kunu. Nešto malo više od milijun kuna prometa ostvarila je dionica Holdinga Đuro Đaković, uz porast cijene za 4,35 posto, na 72 kune. Porast cijene od 10,49 posto, na 158 kuna, zabilježila je dionica Konzuma ostvarivši 975 tisuća kuna prometa. Za 6 posto, na 1.060 kuna, povećana je cijena dionice IGH kojom je ostvareno 708,5 tisuće kuna prometa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙