FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je danas u Zagrebu kako se u Hrvatskoj moraju ukloniti zapreke investiranju uključujući one administrativne kao i promjeniti odnos prema ulagačima. "Ne smije biti posla za koji tražimo 80 dozvola i u kojem se svi mogući papiri ne mogu prikupiti u mjesec dana. To vidim kao ključni problem", rekao je Josipović novinarima nakon predavanja u veleučilištu Vern posvećenom vanjskim i obrambenim pitanjima, na pitanje o problemima s kojima se susreću investitori u Hrvatskoj. "S jedne strane imamo problem (zbog) previše birokracije, previše nemogućih uvjeta, ali s druge strane, ja to moram reći, imamo i problem u našim glavama. Problem se sastoji u tome da kad netko dođe i želi uložiti novac, mi se pitamo: 'Dobro, gle, on hoće zaraditi'. Pa naravno da hoće zaraditi. To je pitanje posla, to je pitanje konstitucije gospodarstva. Investirati znači željeti zaraditi, ali na društveno odgovoran način, uz plaćanje poreza, uz plaćanje radnika, uz plaćanje doprinosa, uz brigu za okoliš. Prema tome, ako se pojavi investitor koji odgovara tim kriterijima, nemojmo ga tjerati", rekao je. U vezi s pitanjem prava na prosvjede na zagrebačkom Markovu trgu, Josipović je poručio kako građani moraju moći ondje provjedovati, ali da je nužno omogućiti rad državnim ustanovama. Što se tiče mogućnosti ograničavanja broja prosvjednika kazao je kako "ne misli da je sretno uopće brojke navoditi" jer to ovisi i o prirodi skupa.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić upitan o smanjenju prihoda jedinicama lokalne samouprave zbog promjena u poreznom sustavu, odgovorio je da Zakon o lokalnoj samoupravi nije kvalitetan i da među jedinicama lokalne samouprave postoje ogromne razlike, jer neke imaju fiskalni kapacitet, a neke nemaju. "Pri podjeli poslova po jedinicama lokalne samouprave treba se voditi računa o fiskalnoj mogućnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave i da je pred nama očito i postupak decentralizacije što znači prijenos određenih poslova i novi zakon o financiranju lokalne samouprave", rekao je danas Linić novinarima uoči početka sjednice zajedničke skupštine Udruge gradova i Udruge općina. To su reforme vlade za 2012. i o tome ćemo ozbiljno porazgovarati, najavio je Linić.

ZAGREB - Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravilo je danas odluku da s mirovinama za ožujak umirovljenicima stigne i tri godine očekivana "blaga povišica" na ime usklađivanja mirovina s rastom troškova života i plaća, ali se i usprotivilo prijedlozima da se mirovine počnu usklađivati samo s troškovima života. SUH u priopćenju upozorava da su sve glasniji prijedlozi da se mirovine počnu usklađivati samo s troškovima života, iako je poznato, ističu, da je dostojna razina mirovina osigurana samo u onim zemljama u kojima se mirovine usklađuju prema plaćama (npr. Njemačka) ili mješovitim modelom koji uključuje i rast plaća (Finska, Slovačka, Češka, Švicarska). Stoga se zajedno sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i dalje zalažu za usklađivanje (indeksaciju) mirovina s porastom plaća. U SUH-u izražavaju bojazan zbog sve jačeg pada mirovina i sve većeg, nekontroliranog rasta troškova života koji je, kažu, započeo odmah po najavi povećanja PDV-a, a osobito zbog skoka troškova stanovanja, komunalija, prijevoza (osobito u gradu Zagrebu) i prehrane. To, upozoravaju, još više gura u bijedu oko 60 posto umirovljenika, sve one koji mjesečno dobiju manje od 2.000 kuna.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar potvrdila je danas da su u pripremi izmjene i dopune Zakona o HRT-u kako bi se riješila kriza i omogućilo normalno funkcioniranje HRT-a. "Radimo na izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u da bi se riješila kriza u upravljačkom dijelu s obzirom da je Programsko vijeće palo na svega sedam članova. A postoji i velika kolizija između Uprave i sadašnjeg Programskog vijeća te iz tog razloga priprema određene izmjene i dopune koje bi omogućile normalno funkcioniranje", kazala je Zlatar novinarima uoči današnje sjednice Vlade.

ZAGREB - Komisija "Iustitia et Pax" Hrvatske biskupske konferencije pozvala je danas vjernice i vjernike, građanke i građane dobre volje u Republici Hrvatskoj da se od iduće nedjelje, 4. ožujka, pridruže širokoj akciji Europskog saveza za nedjelju, koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje kao dana počinka i okupljanja obitelji, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave. Komisija je u današnjem priopćenju, koje je potpisao njezin predsjednik Vlado Košić, pozvala građane, posebno kršćane, da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom, te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora. Komisija ocjenjuje da je kupovanje nedjeljom svojevrsni oblik licemjerja i bezosjećajnosti prema obespravljenima.

ZAGREB - Najpozitivniji pomak u zaštiti ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u 2011. godini je donošenje novog Kaznenog zakona koji znači korak naprijed u suzbijanju zločina iz mržnje, dok je najnegativniji događaj propust državnih institucija da spriječe nasilje na prvom Split Prideu i kazne odgovorne za to u Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP), ocijenile su Udruge Kontra i Iskorak u godišnjem Izvještaju o stanju ljudskih prava LGBT osoba u prošloj godini. Organizatori splitskog Pridea prije skupa su upozoravali MUP i splitskog Općinsko državno odvjetništvo na linč, govor mržnje i prijetnje, no policija nije reagirala unatoč tome što su nasilnici i pred njom držali kamenje, eksplozivne i druge naprave, kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras na današnjem predstavljanju godišnjeg izvještaja. Protiv nasilnika podnesene su samo prekršajne prijave, dok je MUP ustvrdio da propusta policije na skupu nije bilo. Sudionici Pridea stoga su podnijeli individualne tužbe protiv Republike Hrvatske, tražeći da se utvrdi diskriminacija nad njima prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, a sve što se dogodilo organizatora neće spriječiti da i ove godine organiziraju drugi Split Pride, naglasila je Juras.

ZAGREB - U povodu privođenja kraju projekta Europske unije BRISEIDE, kojim Zagreb dobiva mogućnost korištenja kvalitetnoga multidisciplinarnog informacijskog sustava te završnog simpozija koji se održava u Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić primio je danas direktora tog projekta Raffaelea de Amicisa i direktora tvrtke "Geofoto" Zvonka Biljeckog, izvijestio je grad Zagreb. Na sastanku u Gradskoj upravi gosti su gradonačelniku Bandiću predstavili BRISEIDE, najveći europski projekt u Geografskom informacijskom sustavu (GIS), vrijedan osam milijuna eura, koji obuhvaća 15 europskih institucija i na kojemu se radilo 30 mjeseci. Zagreb njime dobiva mogućnost korištenja kvalitetnoga multidisciplinarnog informacijskog sustava.

ZAGREB - Katolički tjednik „Glas Koncila“ smatra da dokle god nema prave oporbe javnost neće moći doznati objektivnu istinu o stanju u svim bitnim područjima društvenoga života pa će vladajući, uz prividnu saborsku oporbu, voditi Hrvatsku u daljnje slabljenje, a hrvatske građane u daljnje osiromašivanje. U uredničkom komentaru najnovijeg broja tjednika „Zašto u Hrvatskoj nema oporbe?“ glavni urednik Ivan Miklenić tvrdi da promjena garnitura na vlasti, uključujući i najnoviju promjenu, nije donijela nužno i hitno potrebni zaokret. „Republika Hrvatska, za mnoge nepoželjna država, umjesto općem napretku i prosperitetu svih građana usmjerena je daljnjem slabljenju“, napominje se u komentaru te dodaje da „zasluge“ za to pripadaju isključivo onima koji su njome tako upravljali i tako je usmjeravali. Miklenić, uz ostalo, kaže da za generalno usmjerenje neke države nikada nije odgovorna samo upravljačka ekipa, nego i zakonita oporba, koja ima smisao postojanja da svojim utjecajem na javnost, tj. na biračko tijelo spriječi moguća teška lutanja vladajućih. Kao prva zadaća, kako se kaže u zaključku komentara, nameće se potreba da se pojave pošteni, nepristrani i objektivni analitičari koji bi javnosti predstavili realno stanje svih područja društvenog života u Hrvatskoj, o onome što se dogodilo u prošlosti, ali i istinu o tome što se i zašto događa danas s energentima, vodnim blagom, poljoprivredom, uvozom i slično u Hrvatskoj.

ZAGREB - Edukativni projekt "Tko pije, taj ne vozi" za buduće vozače u 107 autoškola, koji, osim teorije, obuhvaća i praktičnu nastavu u vožnji s naočalama za simuliranje alkoholiziranosti, predstavljen je danas u Udruzi prijevoznika u Zagrebu. Riječ je o programu Udruge Hrvatske autoškole i Karlovačke pivovare koji će, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, početi u ožujku i održavat će se u 107 autoškola u kojima ima oko sedam tisuća polaznika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare. Voozačima je poručeno da nikako ne voze pod utjecajem alkohola te da se - ako su pili alkohol - koriste javnim gradskim prijevozom ili da ih vozi netko tko nije pio alkohol, a onima koji su konzumirali veće količine alkohola poručio je da nikako ne voze barem 24 sata jer se razina alkohola u krvi toliko dugo znatnije ne smanjuje.

OSIJEK - Osječki Županijski sud današnjom je nepravomoćnom presudom proglasio krivim bivšeg direktora osječkoga Gradskog prijevoza putnika (GPP) Darka Markovića i još devet osoba optuženih da su davanjem u podzakup već zakupljenoga gradskog zemljišta u tzv. slučaju "kiosci" počinili više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, prikrivanja protuzakonito stečenog novca i poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima te iz je osudio na zatvorske kazne. Marković je za ta kaznena djela osuđen na dvije godine zatvora, bivši direktor osječke tvrtke "Media-Metro" Ivica Džalto na četiri godine i šest mjeseci, a osječki poduzetnik Vladimir Čajo na godinu i deset mjeseci zatvora. Okrivljenik Željko Babić osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu i dva mjeseca, Danijel Paloš i Ivan Paloš dobili su po godinu dana zatvora, Nada Ereš godinu i dva mjeseca, Renata Hirstein osuđena je na godinu i dva mjeseca zatvora, uvjetno na tri godine, Goran Silađi na jednu godinu i tri mjeseca, a Đurica Pardon na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

ZAGREB - Zagrebačka policija objavila je na svojim internetskim stranicama fotografiju nepoznatog razbojnika koji je prije dva dana uz prijetnju pištoljem opljačkao poslovnicu za otkup zlata i srebra na Horvaćanskoj cesti te zatražila pomoć građana u potrazi za njime. Uz četiri fotografije na kojima se vidi ulazak razbojnika u poslovnicu objavljen je i njegov opis. Riječ je o muškarcu u dobi od oko 60 godina, visokom oko 1,70, srednje tjelesne građe, kovrčave kose s izraženim zaliscima koji je u trenutku pljačke bio odjeven u crnu jaknu, crne hlače i crne cipele. Iz policije pozivaju sve koji imaju informacije o pljačkašu da se jave u najbližu policijsku postaju, nazovu broj 192 ili podatke pošalju na mail zagrebacka@policija.hr.

ZAGREB - Leksikon Ruđera Boškovića urednice Antonijele Bogutovac, u čijoj je izradi sudjelovalo tridesetak znanstvenika i velik broj suradnika, predstavljen je danas u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, koji ga je objavio u povodu 300. obljetnice rođenja toga istaknutog hrvatskog astronoma, matematičara, geodeta, pjesnika i filozofa prirode. Napisan tako da je pristupačan i srednjoškolcima, Leksikon u sedamdeset članaka predstavlja Boškovićeve radove iz astronomije, optike, matematike, geodezije, izume, građevinske i hidrotehničke ekspertize, filozofska shvaćanja, književne radove, diplomatsko djelovanje i prilike u kojima je djelovao te životopis. Hrvatska znanstvena i kulturna javnost tim je djelom dobila vrijedno izdanje koje je nezaobilazno za znanstvenike i sve zainteresirane čitatelje Boškovićeva djela, istaknuo je promotor Stjepan Špoljarić, jedan od suradnika na knjizi. Leksikon je bogato ilustriran naslovnicama, grafikama i crtežima iz Boškovićevih knjiga i slikama iz 18. stoljeća te suvremenim ilustracijama, kartama i fotografijama korištenima kada su se njegove teorije uspoređivale sa suvremenima ili objašnjavale na suvremen način. Donosi i više od 300 kratkih životopisa osoba koje se spominju u člancima, bibliografiju djela Ruđera Boškovića po područjima i po godini izdanja te literaturu o njemu.

ZAGREB - Zbirke pjesama dvojice hrvatskih pjesnika iz Mađarske "Iz pozadine" Josipa Gujaša Džuretina i "Na istom kolosijeku" Stipana Blažetina predstavljene su danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. O knjigama su govorili književni kritičar Đuro Vidmarović, profesor emeritus Ernest Barić, književnik Stjepan Blažetin i znanstveni novak Silvestar Balić. Blažetin i Gujaš-Džuretin bili vodeće hrvatske pjesničke osobnosti 20. stoljeća u Mađarskoj, ocijenio je Vidmarović.

ZAGREB - Nakon završenih prosvjeda u potpunosti su prohodne sve ranije blokirane ceste, javio je Hrvatski autoklub. Jak vjetar mjestimice puše na dionicama autoceste A1 od čvora Zadar 2 do Vrgorca, brzina je na pojedinim dionicama ograničena na 80 km/h. Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bregani, gdje je kolona duga oko 4 kilometra. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih čekanja. U prekidu su katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa i Vis-Split, te trajektna linija Sumartin-Makarska, zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Ostali katamarani i trajekti plove redovito.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙