FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je jučer u intervjuu Media servisu, komentirajući vladine smjernice za izradu proračuna, da je dobro da Hrvatska ima proračun koji uvažava realnost, ocjenivši važnim što se krenulo putem realiteta. Važno je da se usklađuju prihodi i rashodi, a to ovog trenutka znači u prvom redu smanjiti rashode, rekao je predsjednik. Upitan je li trebalo rezati još više, Josipović je rekao da ne zna je li se moglo. Upozorio je da gospodarska i financijska politika nisu samo matematika jer iza brojki stoje sudbine pojedinaca i pojednih kategorija stanovništva. Zaključio je kako se možemo samo nadati da će vlada, odnosno parlament usvajajući proračun pogoditi suptilnu mjeru između nužnih rezova i društvene održivosti. Upitan hoće li Hrvatska sačuvati kreditni rejting, rekao je da su smanjenje proračuna i optimizam građana u anketama dobar signal i poruka da Hrvatska može. Na pitanje je li potrebno povisiti PDV na 25 posto, kazao je da negdje treba ojačati prihodovnu stranu i da je PDV jedna od mogućnosti za stabiliziranje proračuna. Za ideju da strani stručnjaci analiziraju državne financije i traže eventualne uštede, rekao je kako bi to značilo da se ne vjeruje domaćim stručnjacima. Vjeruje da Hrvatska ima stručnjake. "Ako je vlada na temelju uvida došla do zaključka da nema povjerenja, osim angažmana stranih stručnjaka to ima i neke druge ozbiljne konotacije - nepovjerenje u državne službenike koji bi trebali stručno odraditi tu vrst posla", kazao je hrvatski predsjednik. Upitan kako će obustava istrage o navodnom podmićivanju u slučaju djelomičnog preuzimanja Ine od strane mađarskog MOL-a utjecati na sudski proces bivšem premijeru Ivi Sanaderu, rekao je da to što su u Mađarskoj zaključili da nema kaznenog djela ne znači da će se do istog zaključka doći i u Hrvatskoj. Od DORH-a očekuje da nastavi istragu i da kaže da ili ne.

ZAGREB - Što više nakladnika i ljudi koji se bave književnošću i promicanjem knjige tim bolje za književnost, a kada se na jednom mjestu okupe kulturni djelatnici, političari koji se bave kulturom i kulturni menadžment, jasno je da se radi o jednom jako važnom skupu, poruka je sinoćnjega svečanog prijama u Staroj gradskoj vijećnici na zagrebačkom Gornjem gradu kojim je priveden kraju prvi dan trodnevnog međunarodnog skupa o nakladništvu "Nakladništvo danas" svečano otvoren jutros u Zagrebu. Skup, koji je okupio nakladničku elitu ne samo iz Hrvatske i regije, već je po prvi puta na jednome mjestu okupio predstavnike svih sajmova knjiga iz regije, održava se od 30. siječnja do 1. veljače a cilj mu je "donijeti optimizam, podržati proaktivno djelovanje i donijeti nove ideje". Uz direktoricu Sa(n)jma knjiga u Istri Magdalenu Vodopiju te Mirjanu Lukić iz Beogradskog sajma knjiga i predstavnike zagrebačkog međunarodnog sajma knjiga Interliber, skupu prisustvuju i direktor međunarodnog odjela Frankfurtskog sajma knjiga Tobias Voss, direktor Leipziškog sajma knjiga Oliver Zille, te predstavnici Njemačke udruge nakladnika i knjižara i nakladničke scene iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Kosova, Makedonije, BiH, Austrije i Švicarske. Šestero predavača iz Njemačke, Austrije i Švicarske, stručnjaci iz područja nakladništva i knjižarstva, svojim su kolegama u Hrvatskoj i zemljama regije došli prenijeti iskustva i pozitivne prakse sa svojih tržišta knjiga.

DUBROVNIK - Radovi na središnjoj zgradi dubrovačkog Sveučilišta privode se kraju i trebali bi završiti u travnju ove godine. Do sada je uloženo 98 milijuna kuna, a sredstva je osigurala hrvatska vlada, rečeno je jučer na susretu rektora Sveučilišta u Dubrovniku Matea Milkovića, župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića i gradonačelnika grada Dubrovnika Andra Vlahušića koji su i obišli zgradu te se upoznali s tijekom radova. Prvi studenti u novu će zgradu budućeg dubrovačkog kampusa ući u akademskoj godini 2012./2013., a u njoj će se odvijati nastava Odjela komunikologije i Umjetničke glazbene akademije.

ZAGREB - Djelo "Kršćanski vladar" Erazma Roterdamskog u izdanju Nakladnog zavoda Globus bit će predstavljeno danas u Europskom domu. To, kako ističe izdavač, najvažnije političko djelo Erazma Roterdamskog, prvi je put objavljeno kao dvojezično latinsko-hrvatsko izdanje. Predstavit će ga dr. Anto Gavrić, dr. Žarko Puhovski, priređivač dr. Damir Grubiša, koji je to kritičko izdanje opremio komentarima, i nakladnik Tomislav Pušek.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙