FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se slabiji intenzitet trgovanja

Autor: scvi
ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Nakon snažnog 3-dnevnog uzleta cijena dionica u građevinskom sektoru, ponajviše zaslužnog za rast Crobexa i prometa, danas bi na Zagrebačkoj burzi trgovanje moglo biti slabijeg intenziteta u nedostatku novih poticajnih vijesti.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Ponajviše zahvaljujući građevinskom sektoru, Crobex indeks porastao je jučer 0,64 posto, na 1.787 bodova. Na toj razini posljednjega puta bio je 9. prosinca lani.

Crobex10 skočio je 1,1 posto, na 1.002 boda, na najvišu razinu od 5. prosinca lani.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 45,6 milijuna kuna, što je gotovo 18 milijuna više nego u petak. Riječ je o najvećem dnevnom prometu od 10. kolovoza 2011. godine.

Dionica Ingre i jučer je bila u najvećem fokusu investitora – njome je ostvareno čak 13,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila gotovo 33 posto, na 10,9 kuna.

U protekla tri dana cijena Ingrine dionice porasla je 64 posto. I ostale građevinske dionice u tome su razdoblju ostvarile znatne dobitke – tako je dionica Dalekovoda poskupjela oko 29 posto, Tehnike 18,5 posto, Viadukta i IGH otprilike za 11 posto.

Poticajno na građevinski sektor utječu najave Vladina investicijskog ciklusa za ovu godinu.

„Danas očekujem nešto slabiji intenzitet trgovanja na domaćem tržištu, ponajprije građevinskim dionicama, nakon trodnevnog uzleta njihovih cijena“, ističe Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Mirnije trgovanje moguće je i zbog toga što zasad nema važnijih gospodarskih ni poslovnih vijesti, a i na svjetskim burzama je mirno, dodaje Harambašić Nereau.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući padu cijena nafte i dobrim vijestima s američkog tržišta nekretnina, no trgovalo se vrlo oprezno jer nije bilo drugih vijesti koje bi značajnije pokrenule tržište.

Dow Jones indeks oslabio je 1,4 boda, ili 0,01 posto, na 12.981 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,14 posto, na 1.367 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 2.966 bodova.

Jutros su blago ojačale i cijene dionica na azijskim i europskim burzama.

„Na europskim burzama očekuje se smireno trgovanje, ali u pozitivnom području, jer je donji dom njemačkog parlamenta bez većih problema usvojio drugi financijske paket pomoći Grčkoj. Nove smjernice investitorima dat će novi makroekonomski pokazatelji, među ostalim indeksi povjerenja potrošača u Europi i SAD-u te narudžbe trajnih dobara američkim tvornicama. Investitori će pratit i sve vijesti oko daljnjeg razvoja grčke dužničke krize“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙