FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi ojačali, najveća dobitnica dionica Đure Đakovića

Autor: scvi
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - U današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su ojačali drugi dan zaredom, ponajviše pod utjecajem pozitivnih kretanja na europskim burzama, a po dobitcima se izdvaja dionica Đuro Đaković Holdinga.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,67 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 1,1 posto, na 978 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,7 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna kuna manje nego u petak u ovo doba.

„Burzovni indeksi danas su u pozitivnom području, ponajviše pod utjecajem kretanja na svjetskim burzama. I dok nema većih cjenovnih gubitnica, po dobitcima se izdvaja dionica Đuro Đaković Holdinga, koja je u plusu više od šest posto“, Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Glavni pokretač pozitivnih kretanja na svjetskim burzama optimizam je investitora u vezi današnjeg postizanja dogovora u EU o pružanju financijske pomoći Grčkoj, dodaje Špoljar.

Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu između 0,7 i 1,4 posto.

Najveći promet na domaćem tržištu do podneva je ostvaren dionicom HT-a – 3,13 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila pritom 0,43 posto, na 226,6 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s ostvarenih 839.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 2,3 posto, na 1.234 kune.

„Trgovanje je danas na domaćem tržištu prilično pozitivno, ali mirno. U najvećem fokusu investitora su blue-chip dionice, ponajviše HT-a. Nešto više trguje se i dionicom Ericssona Nikole Tesle, jer se ulagači pozicioniraju pred sutrašnju objavu poslovnih rezultata te kompanije i potencijalne najave o isplati dividende“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Kako dodaje, uz financijsko izvješće Ericssona Tesle, sutra se očekuju i nove smjernice iz makroekonomske sfere.

„Sutra će biti objavljeni indeks potrošačkih cijena za siječanj i stopa nezaposlenosti, koji će nam dati nove smjernice. Unatoč dolasku nove vlade i najavama investicija, još je prerano za očekivati pozitivne pomake kod nezaposlenosti“, zaključuje Kesić.

Nešto više trguje se danas i dionicom Đuro Đaković Holdinga. Uz promet od 617.000 kuna, cijena joj je skočila 6,76 posto, na 63,98 kuna.

Te kompanija u petak je objavila da je lani ostvarila 800 milijuna kuna prihoda i 9,3 milijuna kuna neto dobiti. Predsjednik Uprave Zdravko Stipetić optimistično gleda u budućnost, najavivši za ovu godinu prihode na razini grupe od 1,18 milijardi kuna i dobit od 25 milijuna kuna.

Od današnjih poslovnih vijesti, Dalekovod je jutros priopćio da je sklopio okvirni sporazum za radove na montaži i polaganju zaštitnog užeta s ugrađenim optičkim kabelima, te isporuku i ugradnju ovjesne i spojne opreme za potrebe Hrvatske elektroprivrede.

Dalekovod, kao nositelj projekta, ponudu je dao s još dvije tvrtke - Dalekovod-Projektom i Rumitelom, a vrijednost ugovora iznosi najviše 68,42 milijuna kuna s PDV-om. Okvirni sporazum je sklopljen za razdoblje od 3 godine.

Cijena dionice Dalekovoda porasla je 2 posto, na 116,84 kuna, no uz promet od svega 37,5 tisuća kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙