FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Royal Dutch Shell najavio zatvaranje glasovitog naftnog polja Brent

Autor: mkuz
ABUDŽA/LONDON, 22. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Naftni div Royal Dutch Shell najavio je zatvaranje glasovitog naftnog polja Brent u Sjevernom moru, po kojem su ime dobili ključni terminski ugovori, instrument za iskazivanje cijena dvije trećine svjetske nafte.

Polje Brent nalazi se 186 kilometara sjeveroistočno od škotskog Lerwicka, na dubini od 140 metara. Otkriveno je 1971. a eksploatacija je započela 1975.

Sredinom devedesetih godina u njegov su razvoj uložene 1,2 milijarde funti (1,9 milijardi dolara) a vađenje je ograničeno gotovo isključivo na prirodni plin.

U prošlogodišnjem listopadu u polju se vadilo samo 7.600 barela nafte dnevno, u odnosu na maksimum od više od 400 tisuća barela dnevno, zabilježen u 1984., pokazuju podaci industrijskog biltena Aberdeen Petrolium Report.

Nafta iz polja Brent bila je u početnoj fazi osnova za terminske ugovore o isporuci Brent, koji su uvedeni 1988. i danas čine jednu od dvije vodeće referentne vrijednosti za iskazivanje cijena nafte u globalnoj trgovini.

Kako se smanjivala proizvodnja u polju Brent, u terminske ugovore Brent uključivana je i nafta iz drugih polja, te oni danas obuhvaćaju i isporuku nafte iz polja Forties, Oseberg i Ekofisk. Naziv Brent zadržan je.

Polje Brent bit će u bliskoj budućnosti zatvoreno, kazao je u utorak na jednom skupu u nigerijskoj Abudži izvršni potpredsjednik Royal Dutch Shellove E&P Africa Ian Craig.

"Britanski dio Sjevernog mora nekada je prednjačio po tehnološkim inovacijama a danas je eksploatirana naftna i plinska provincija", konstatirao je Craig.

"Shellovo polje Brent, sinonim za britansku industriju, bit će u bliskoj budućnosti zatvoreno", dodao je.

Britansko-nizozemski naftni div istražuje opcije njegova zatvaranja i jedan je glasnogovornik kazao da Royal Dutch Shell namjerava dostaviti plan njegova zatvaranja nadležnom odjelu britanske vlade u drugoj polovini godine.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙