FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte podržava optimizam u vezi Grčke

Autor: mkuz
LONDON, 17. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na razini od 120 dolara po barelu, poduprte nadama da bi uskoro mogao biti postignut dugo očekivani sporazum o restrukturiranju grčkog duga a dodatnu potporu pružaju im i napetosti između Irana i Zapada.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena na 120,05 dolara. Na američkom je tržištu porasla 39 centi i iznosila 102,7 dolara za barel.

Zabrinutost zbog mogućih prekida u opskrbi i optimizam u vezi Grčke snažno su podigli cijene nafte u ovom tjednu. Tako je na američkom tržištu cijena zabilježila najveći tjedni dobitak od polovice prosinca, a na londonskom je porasla četvrti tjedan zaredom.

"Na londonskom tržištu cijena reagira na kombinaciju čimbenika, uključujući nastavljeni optimizam u vezi Grčke, slabiji dolar, kao i fokusiranost tržišta na smanjenje izvoza iz Irana u Europu", rekao je Jonathan Barratt iz Barratt's Bulletin.

Najveći europski uvoznici iranske nafte značajno smanjuju kupovine uoči stupanja na snagu sankcija Europske unije, pa bi se uvoz iranske nafte u ožujku trebao smanjiti za više od trećine, izjavili su industrijski izvori.

U međuvremenu je pojačan optimizam na tržištima da je Grčka konačno uložila dovoljne napore kako bi osigurala drugi paket pomoći, nakon što je pronašla dodatne proračunske uštede.

Ministri financija eurozone trebali bi se sastati u ponedjeljak i očekuje se da će potpisati sporazum o drugom paketu pomoći za Grčku.

"Sastanak europskih ministara financija u ponedjeljak bit će ključni pokretač cijena nafte", drži Ken Hasegawa iz tokijskog Newedge Brokeragea.

Cijene su također poduprle naznake o ubrzanom oporavku američkog gospodarstva. Američki podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene pao na najnižu razinu u zadnje četiri godine, tvorničke aktivnosti u srednjeatlanskom području zabilježile su solidan rast a iznenadio je veći broj započetih građevinskih radova.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 118,13 dolara, što je 18 centi više nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙