FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta stabilna, u fokusu potražnja

Autor: mkuz
LONDON, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte balansirale su u utorak na međunarodnim tržištima između dobrih gospodarskih pokazatelja iz Njemačke, koji su umanjili zabrinutost u vezi s europskom potražnjom, i smirivanja vremenskih prilika u Europi.

Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena na 118,04 dolara za barel. U američkomt ržištu porasla je 47 centi, na 101,38 dolara.

Analitičari i trgovci tumače da su nove vijesti iz Europe poduprle sklonost ulagača rizičnoj imovini, poput eura i nafte. Tako je istraživanje njemačkog instituta ZEW pokazalo rast indeksa povjerenja ulagača u Njemačkoj na najvišu razinu od prošlog travnja.

Popušta i pritisak na tržištima obveznica, pa su troškovi talijanskog i španjolskog zaduživanja ponovo pali, i to usprkos odluci agencije Moody's da dodatno snizi rejting te dvije zemlje.

"Imali smo uspješne aukcije državnih obveznica u Italiji, a njemački su pokazatelji nadmašili očekivanja", tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa. "To je otupjelo udarac Moody'sova sniženja rejtinga", dodaje.

Moody's je uz Italiju i Španjolsku snizio i rejting Portugala, Slovačke, Slovenije i Malte, a upozorio je da bi u narednih 18 mjeseci mogao isto učiniti i s najvišim rejtinzima Francuske, Velike Britanije i Austrije.

Hewson tumači da potezi agencija više ne mogu šokirati ulagače. "Da su rejtinzi tako sniženi prije samo tri godine, uslijedile bi značajne rasprodaje. Ovako smo imali tek blagi val dobitonosnih prodaja", dodaje.

"Nikoga ne bi trebalo iznenaditi da se europske zemlje suočavaju s teškim izazovima", ističe Michael Poulsen iz Global Risk Managementa.

U međuvremenu su cijene na londonskom tržištu izgubile potporu koju im je u razdoblju iznimno niskih temperatura pružao segment derivata, tumači Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa. "Val hladnoće u Europi prošao je", zaključuje.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici u utorak objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 117,19 dolara, što znači da je bila za 78 centi viša nego u petak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙