FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon IEA-ine snižene prognoze

Autor: mkuz
LONDON, 10. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ponovo snizila prognozu rasta potražnje za naftom zbog slabog svjetskog gospodarstva.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 1,18 dolara, na 117,41 dolara. U četvrtak je zaključila trgovanje na 118,59 dolara, najvišoj razini od kraja srpnja. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 88 centi, na 98,96 dolara.

Tržišta je u petak 'prizemljila' Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja je u najnovijem redovnom mjesečnom izvješću ponovo snizila prognozu u rastu potražnje za naftom u ovoj godini, ovaj put za 250 tisuća barela dnevno na ukupno 800 tisuća barela dnevno.

Potražnja će u ovoj godini porasti po stopi manjoj od jedan posto, procjenjuju sada u IEA-i.

"U fokusu su ovomjesečnog izvješća nedavna sniženja prognoza gospodarskog rasta i posljedični slabiji rast potražnje za naftnim proizvodima u 2012.", navodi IEA. "Ti faktori određuju plafon za inače tvrdokorno visoke cijene sirove nafte", dodaje se u izvješću.

Značajniji pad cijena nafte ograničila je ipak snažna kineska potražnja i nastavljene političke napetosti oko Irana.

"Tržište je predahnulo nakon višednevnog rasta cijena", rezimirao je današnje trgovanje Mark Thomas iz odjela za europsku energetiku londonske brokerske kuće Marexa Spectron.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC-a na svojoj internetskoj stranici u petak objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 116,27 dolara, što znači da je bila za 1,09 dolara viša nego u srijedu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙