FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela, neki su od zahtjeva Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) koje će sutra predstaviti mljekarskoj prerađivačkoj industriji i Ministarstvu poljoprivrede na sjednici Savjeta za mlijeko. Ti su zahtjevi definirani u HSUPM-ovom prijedlogu tripartitnog sporazuma između proizvođača i prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede kojeg su danas čelnici tog saveza i Stožera za obranu cijene mlijeka predstavili na konferenciji za novinare. Proizvođači mlijeka traže da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u EU27 za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlada da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU. Od Vlade traže i oslobađanje od carina na uvoz stočne hrane, sjemena i umjetnog gnojiva, rekao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka Darko Pavičević. Ovu priču treba konačno rješiti u paketu, a ne vatrogasnim mjerama. Želimo da se konačno sjedne na toplo i da počnu pregovori o svim ovim točkama. Dok se ne dogovorimo nema povlačenja, kazao je.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponovio je danas kako cesta nije mjesto za rješavanje problema, već se problemi trebaju rješavati argumentiranom raspravom za stolom te pozvao prosvjednike da se maknu s ulica. Sutra je sastanak stručnog savjeta za mlijeko i stav ministarstva je jasan - dobiti za stol predstavnike proizvođača, prerađivača, struku, Hrvatsku poljoprivrednu komoru i tražiti najkvalitetnije rješenja za model izračuna cijene mlijeka, rekao je Jakovina u izjavi novinarima. Ponovio je kako Ministarstvo poljoprivrede ne može pregovarati oko cijene mlijeka, niti je to koje određuje cijenu, kako ono pomaže da se postigne najkvalitetniji dogovor između dvije strane.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, sukladno nalogu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, u siječnju ove godine isplatila je potpore iz 2011. u ukupnom iznosu od 123,18 milijuna kuna, a do kraja ovog tjedna bit će isplaćene zaostale potpore u ukupnom iznosu od 81,14 milijuna kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Sveukupno će isplaćene potpore poljoprivrednicima za 2011. godinu u vrijednosti od 204,32 milijuna kuna. Pritom iz Ministarstva poljoprivrede napominju da će od ukupnog iznosa samo za zaostale dugove za mlijeko iz 2011. godine, za razdoblja od kolovoza do studenog, biti isplaćeno 90,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zadovoljna je prvim potezima Vlade, ali od nje traži da u rezovima i reformama bude hrabrija i odlučnija, rekao je predsjednik HUP-a Ivan Ergović na današnjem susretu malih i srednjih poduzetnika - članova HUP-a s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom. "Snažno podupiremo Vladu u prvim koracima, apeliramo da se što prije pokrenu teške reforme koje su jedini jamac podizanja standarda građana", rekao je Ergović. "Moramo riješiti neefikasnost javne uprave, loše upravljanje javnim poduzećima, netransparentan socijalni sustav te se osloboditi nepotrebnih balasta i uvesti red", kaže čelnik HUP-a. Ministar Maras podsjetio je da Vlada po prvi puta u 20 godina hrvatske neovisnosti predlaže rashodovno manji proračun od prethodne godine, uz istovremeno rasterećenje gospodarstva. Vlada će, dodao je, aranžmanima HBOR-a sa EIB-om, EBRD-om i uz pomoć komercijalnih banaka i sredstava iz fondova EU-a osigurati sredstva za investicije od osam milijardi kuna ove godine što bi trebalo omogućiti rast BDP-a od 0,8 posto. Najavio je dokapitalizaciju HBOR-a za 500 milijuna kuna i jačanje jamstvenog fonda HAMAG-a.

RIJEKA - Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka odlučilo je početi s izgradnjom kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci pa će ugovor o projektiranju i izgradnji tog terminala biti potpisan s izvođačem radova u roku od mjesec dana, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Upravnog vijeća i ravnatelj riječke Lučke uprave Pave Komadina i Bojan Hlača. Na natječaj za taj dio Rijeka Gateway projekta javilo se sedam ponuđača, a odabran je konzorcij talijanskih tvrtaka CO.ED.MAR., Grandi Lavori Fincosit, Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro i hrvatskog Osijek Koteksa, koji je za projektiranje i izgradnju terminala ponudio cijenu od 71,5 milijuna eura. Tvrtke iz konzorcija moraju u roku od 28 dana dati jamstva za izvršenje posla, a rok završetka radova je pet godina. Komadina je istaknuo da riječka luka treba nove sadržaje kako bi na dva terminala ostvarivala promet od milijun kontejnera na godinu. Izvijestio je i da je oduzeta koncesija riječkoj tvrtki Dulcis Vita, koncesionaru u zgradi putničkog terminala u riječkoj luci, koja je za koncesijsku naknadu dužna oko 2,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 5.493 kune, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 236 kuna ili nominalno za oko 4,1 posto manje nego što je iznosila prosječna neto plaća za studeni od 5.729 kuna, a na koju su utjecale i isplate božićnica. Na godišnjoj razini, u odnosu na zadnji mjesec 2010. godine, prosječna je neto plaća za prosinac prošle godine bila viša za 43 kune ili nominalno za oko 0,8 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna je bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za prosinac 2011. iznosila 7.891 kunu, što je u odnosu na prosječan bruto plaću za studeni manje za 240 kuna kuna ili za oko 2,9 posto. U odnosu na prosinac 2010. prosječna je bruto plaća za isti mjesec prošle godine bila veća za 85 kuna ili nominalno za oko 1,1 posto.

ZAGREB - Allianz Zagreb d.d. u prošloj je godini ostvario bruto dobit od 119,5 milijuna kuna, što je porast za 28,5 posto u odnosu na 2010. godinu, izvijestili su danas iz tog društva za osiguranje. Ukupni bruto premijski prihodi Allianza u 2011. su ponovno premašili milijardu kuna i iznosili su 1,02 milijarde kuna, što je za 41,6 milijuna kuna više nego u godini prije. Allianz je u prošloj godini ostvario ukupni rast premije od 4,2 posto, navode iz tog osiguravatelja podsjećajući da je hrvatsko tržište osiguranja prošle godine zabilježilo pad premije za 1,1 posto. U životnim osiguranjima Allianz je zadržao i učvrstio lidersku poziciju povećavši tržišni udjel na 15,4 posto, uz ostvareni bruto premijski prihod od 373,4 milijuna kuna, što je rast u odnosu na 2010. za 8 posto. U segmentu neživotnih osiguranja ukupna je bruto premija iznosila 652,2 milijuna kuna, što je rast za 2,2 posto.

ZAGREB - Zagrebačka tvrtka Altpro, specijalizirana za proizvodnju i razvoj uređaja napredne tehnologije za željezničku industriju, danas je u Odri kraj Zagreba otvorila prvi razvojno-inovacijski centar u jugoistočnoj Europi, čemu je pomogao kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) iz njihovog programa "Pronalasci", izvijestili su danas iz HBOR-a. Ne navodeći iznos tog kredita, iz HBOR-a napominju da su ga tvrtki Altpro odobrili uz godišnju kamatu od 4 posto, na 12 godina uključujući tri godine počeka i to temeljem potpisanog programa od 15. kolovoza 2010.

ZAGREB - Drugi nacionalni festival kreativnog oglašavanja IdejaX održat će se 11. i 12. svibnja u Umagu, a očekuje se da će okupiti više od prošlogodišnjih oko 1.300 sudionika uz velik broj prijava za natjecateljske radove, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA). Industrija oglašavanja u Hrvatskoj je prošle godine zabilježila pad investicija u odnosu na godinu prije, a ove godine, iako je tek počela, primjetan je oprez zbog krize koja se još osjeća te mjera koje uvodi nova Vlada, poput povećanja stope PDV-a, te se teško može predvidjeti kako će godina zapravo izgledati, kaže novi predsjednik HURA-e Damir Ciglar.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je porasla za 1 posto, na 1.754,16 bodova, a Crobexa10 za 0,86 posto, na 980,43 boda. Redovni promet iznosio je 20,5 milijuna kuna, a više od četvrtine, odnosno 5,3 milijuna kuna, ostvareno je trgovanjem dionicom HT-a. Cijena HT-ove dionice je pala za 0,07 posto, na 226,50 kuna. Promet dionicom Ericssona Nikole Tesle iznosio je 3,3 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,06 posto, na 1.222,87 kuna. Na jučerašnjih 117 kuna ostala je cijena dionice AD Plastika, s prometom od 1,4 milijuna kuna. Promet od 1,4 milijuna kuna imala je i dionica Ingre koja je poskupjela za 6,76 posto, na 5,53 kune. Među milijunaše uvrstile su se i dionice Atlantic grupe sa 1,2 milijuna kuna te povlaštena dionica Adris grupe s nešto više od milijun kuna. Dionice Atlantic grupe bilježe rast cijene za 4,47 posto, na 503 kune, a povlaštena Adrisa za 0,71 posto, na 214 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙