FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Otvaranje 50 tisuća novih radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu, sedam tisuća novih poduzeća i 13 tisuća obrta do kraja 2013. godine ciljevi su Ministarstva poduzetništva i obrta, kazao je ministar Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare. Istaknuo je kako je plan poticanja poduzetništva za ovu godinu vrijedan 300 milijuna kuna, a javni pozivi za 18 mjera objavit će se od ožujka do lipnja. Mjere operativnog plana u narednom razdoblju obuhvaćaju i porezno rasterećenje poduzetnika, odnosno nultu stopa poreza na dobit za reinvestiranje, oslobađanje plaćanja doprinosa na plaću prve dvije godine za svako novo radno mjesto, povećanje iznosa za ulazak u sustav PDV-a na 230 tisuća kuna te diferenciranu, nižu stopu PDV-a za pojedine djelatnosti kao što su ugostiteljstvo i turizam. Planira se i model kreditiranja za malo i srednje poduzetništvo preko HBOR-a po kojem bi mogli računati na kamate do 3 posto godišnje, a već početkom veljače bit će potpisan sporazum Europske investicijske banke i HBOR-a koji će osigurati 250 milijuna eura za tu namjenu. Plan poticanja poduzetništva za 2012. predviđa poticaje za više od 1.000 poduzetnika i obrtnika, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu za 50 novih investicija u vrijednosti 500 milijuna kuna te edukacija za više od tri tisuće poduzetnika i obrtnika.

ZAGREB - Tridesetak bivših radnika KIO Orahovice prosvjedovalo je danas na Jelačićevu trgu tražeći da hrvatske vlasti napokon riješe problem isplate 14 milijuna kuna radničkih potraživanja inače će se obratiti europskim institucijama. Radnici su u Zagreb došli iz Orahovice gdje u šatoru prosvjeduju već više od tri mjeseca jer 460 bivših radnika KIO-a ne može dobiti ukupno 14 milijuna kuna za otpremnine. Po presudi Trgovačkog suda u Bjelovaru, koja će postati pravomoćnom za nekoliko dana, radnicima na ime potraživanja pripada samo dva milijuna kuna. Slučaj bi bio riješen na zadovoljavajući način ako bi se najveći vjerovnici - HBOR, Hrvatska poštanska banka i država preko AUDIO-a, složili da se tih 14 milijuna isplati iz njihovih potraživanja, a taj bi iznos dobili natrag iz transakcija koje još uvijek provodi stečajni upravitelj KIO-a, rekli su. Ako Vlada nastavi ignorirati naše zahtjeve obratit ćemo se europskim institucijama, najavili su prosvjednici koji su današnji dolazak u Zagreb iskoristili da bi Delegaciji EU u Hrvatskoj odnijeli pismo u kojem mole pomoć za rješavanje njihova problema.

ZAGREB - Hrvatski hotelijeri s optimizmom očekuju ovu turističku sezonu u kojoj većina predviđa više noćenja i veće prihode nego lani, pokazalo je istraživanje portala PoslovniTurizam o očekivanjima hrvatskih hotelijera od predstojeće turističke sezone. Istraživanje su proveli od 9. do 20. siječnja online anketom na uzorku od 109 hotela. Temelj optimizma hotelijera je i u njihovom zadovoljstvu prošlom godinom, koju je više od 78 posto ispitanih ocijenilo uspješnom. Većina hotelijera, njih 51,5 posto, smatra da će im ova godina donijeti više noćenja, 43 posto očekuje podjednake rezultate, a 5,5 posto da će ostvariti manje noćenja nego lani. Veće prihode nego lani očekuje 61 posto hotelijera, dok na istu razinu prihoda računa njih 31,1 posto, a svega 8 posto misli da će lošije financijski poslovati. Kod gotovo 70 posto hotela cijene ostaju na razini prošlogodišnjih, 24 posto najavljuje porast cijene, a 6,5 posto hotela će spustiti cijene u odnosu na 2011. Najveće efekte na rast konkurentnosti hotelijeri očekuju od smanjenja stope PDV-a u turizmu, njih 41,3 posto, i od donošenja turističke strategije, 36,2 posto.

ZAGREB - Izvršni odbor udruge HUP Cro Industrija izabrao je generalnu direktoricu Tehnomonta Pula Gordanu Deranju za novu predsjednicu te udruge, priopćeno je iz Hrvatske udruge poslodavaca. Članice Cro Industrije su industrijska poduzeća iz metalne, kemijske, elektro, drvne i papirne, tekstilne i kožne industrije te iz područja šumarstva, lovstva i pratećih djelatnosti. Gordana Deranja je na novoj funkciji zamijenila Vladimira Ferdeljija koji je bio predsjednik udruge zadnjih osam godina. Deranja najavljuje da će rad Cro industrije biti usmjeren ka oporavku i jačanju realnog sektora i pripremi za ulazak u EU.

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u studenom prošle godine u odnosu na isti mjesec 2010. bio je manji za 5,4 posto, pokazuju kalendarski prilagođeni indeksi koje je objavio Državni zavod za statistiku. Studeni je bio 32. uzastopni mjesec u kojem je fizički obujam građevinskih radova, mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima, pao na godišnjoj razini. Prema desezoniranim indeksima pak građevinski radovi u studenom bili su veći odnosu na listopad za 1,6 posto.

ZAGREB - U današnjem skromnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u nešto većem fokusu investitora dionica je Ericsson Nikole Tesle, čiji je skok cijene za gotovo 4 posto ponajviše doprinio blagom jačanju Crobexa. Oko podneva Crobex je bio u plusu 0,14 posto, na 1.718 bodova, a Crobex10 0,11 posto, na 964 boda. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 3 milijuna kuna. Dionicom Ericssona Nikole Tesle do podneva je ostvaren promet nešto iznad milijun kuna, a cijena joj je porasla 3,97 posto, na 1.142 kune. Slijedi je dionica HT-a, s prometom od 939.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,11 posto, na 240,57 kuna. Nešto više trgovalo se do podneva još i dionicom Ine, čija je cijena pala 1 posto, na 3.725 kuna, te dionicom Ingre, koja je pojeftinila 1,34 posto, na 5,14 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago ojačala prema euru, za 0,04 posto, dok je prema švicarskom franku ojačala za 0,24 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,562395 kuna, a franka 6,258189 kuna. Istodobno su prema kuni ojačale danas američka i britanska valuta. Američki je dolar poskupio 0,22 posto, na 5,833381 kunu po srednjem tečaju, a britanska funta 0,41 posto te njen srednji tečaj iznosi 9,090510 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙