FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nekoliko stotina radnika Hrvatskog telekoma (HT) prosvjedovalo je danas na Trgu bana Jelačića protiv najavljenog otpuštanja 450 radnika HT-a te zatražilo od Uprave HT-a da odustane od otkaza, a od Vlade da ne dozvoli ucjenjivačko ponašanje multinacionalnih kompanija. Radnici su, u organizaciji triju sindikata koji djeluju u HT-u, nakon kraćeg prosvjeda na Jelačićevu trgu otišli pred veleposlanstvo Njemačke uručiti protestno pismo sa zahtjevom da većinski vlasnik HT-a Deutsche Telekom (DT) ne izvlači samo dobit iz Hrvatske već ulaže u infrastrukturu i čuva radna mjesta. Ispred Hoto toranj, gdje je Uprava HT-a, zatraži će zaustavljanje otpuštanja tolikog broja radnika i socijalni dijalog o zaštiti interesa HT-ovih radnika. Obraćajući se okupljenim prosvjednicima na središnjem zagrebačkom trgu, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužio je uprave HT-a i DT-a da su postavili profit iznad interesa radnika te da "bezobrazno ucjenjuju" i hrvatsku Vladu najavljujući da će zbog posebnog poreza od 6 posto na mobilne usluge prekinuti ulaganja i nastaviti otpuštati radnike. Od Vlade je zatražio da štiti interese hrvatskog radništva i gospodarstva.

ZAGREB - Zagrebačka burza obustavila je danas trgovanje redovnim dionicama Ingre do 12 sati, jer Ingra nije Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) doznačila sredstva za isplatu glavnice komercijalnog zapisa koja danas dospijeva. Ingra je, pak, izvijestila Hanfu i Zagrebačku burzu da nije u mogućnosti iskupiti 13. tranšu komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,04 milijuna eura. Pritom skreće pažnju da dospjela dugovanja Republike Hrvatske, Grada Zagreba i državnih poduzeća prema Ingri premašuju 45 milijuna kuna. Iz Ingre navode da s obzirom na poremećaje na međunarodnim i domaćim financijskim tržištima nisu uspjeli provesti planirano refinanciranje odnosno restrukturiranje duga do kraja 2011. godine, što je također otežalo iskup komercijalnih zapisa. Ingra navodi i da i nadalje radi na više alternativnih rješenja kako bi u što skorijem roku podmirila dospjelu obvezu.

SPLIT - Radnici Dalmacijavina i danas su prosvjedovali krenuvši iz nekadašnjeg pogona u Trajektnoj luci preko rive do zgrade županije Splitsko-dalmatinske tražeći isplatu zaostalih plaća i rješenje privatizacije tvrtke. Prema riječima sindikalnog povjerenika Hrvatske udruge sindikata Joze Marića u srijedu će u Ministarstvu gospodarstva biti obavljen razgovor sa izglednim strateškim partnerom Salomonom Berkowitzem. "Sindikat i radnici očekuju da će se sutra u Zagrebu razgovarati o zaostalim plaćama i privatizaciji Dalmacijavina te da na kraju Berkowitz odluči hoće li ući u Dalmacijavino ili ne. Od Vlade, kao vlasnika Dalmacijavina, očekujemo da nađe pravni okvir da se u okviru Agencije za upravljanje državnom imovinom isplate zaostale plaće", kazao je Marić. Radnicima Dalmacijavina, njima 440, zadnja je plaća isplaćena za srpanj 2011. Svakom radniku Dalmacijavino do danas za plaće duguje oko 30.000 kuna.

ZAGREB - Ministarstvo financija danas je izvijestilo da se kratkoročno zadužilo za 676,7 milijuna kuna putem aukcije kunskih i eurskih trezorskih zapisa, uz blago snižene kamatne stope u odnosu na prethodnu aukciju. Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstva financija upisano je trezorskih zapisa u vrijednosti 390 milijuna kuna i 37,9 milijuna eura (u protuvrijednosti 286,7 milijuna kuna). Planiran je bio upis 275 milijuna kuna i 20 milijuna eura vrijednih trezorskih zapisa. Ukupno je na aukciju pristiglo 698 milijuna kuna i 52,956 milijuna eura vrijednih ponuda. Stanje upisanih trezorskih zapisa na današnji dan iznosi ukupno 15,7 milijardi kuna i 748,3 milijuna eura.

ZAGREB - U nešto većem fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas su dionice Adrisa i Croatia osiguranja, vjerojatno zbog medijskih špekulacija kako će Adris preuzeti tu osiguravajuću kuću, no redovni promet je i dalje vrlo skroman. Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,62 posto, na 1.714 bodova, a Crobex10 0,84 posto, na 961 bod. Redovni promet dionicama iznosio je svega 3 milijuna kuna. Povlaštenom dionicom Adrisa do podneva je ostvareno nešto više od milijun kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,32 posto, na 217 kuna. Dionica HT-a imala je nešto više od pola milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,22 posto, na 240,76 kuna. Redovnom dionicom Croatia osiguranja ostvareno je 297.000 kuna prometa i cijena joj je ojačala 0,7 posto, na 4.000 kuna. Dionicom Ingre do podneva je Zagrebačka burza obustavila trgovanje jer ta kompanija nije danas do 8 sati ujutro Središnjem klirinškom depozitarnom društvu doznačila sredstva za isplatu glavnice komercijalnog zapisa koja danas dospijeva.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,16 posto, a prema švicarskom franku za 0,31 posto. Tako srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,565574 kune, što je njegova najviša razina od kraja siječnja 2005. godine. Srednji tečaj franka iznosi 6,273799 kuna, što je pak njegova najviša razina od početka rujna prošle godine. Istodobno kuna je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke ojačala prema američkom dolaru, za blagih 0,01 posto, a prema britanskoj funti za 0,10 posto. Srednji tečaj dolara je 5,820120 kuna i funte 9,052978 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙