FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nova hrvatska vlada lijevog centra mora se usredotočiti na reforme kako bi spasila kreditni rejting zemlje i potaknula gospodarski rast prije ulaska u Europsku uniju u srpnju 2013., ističu analitičari u osvrtu koji prenosi agencija Reuters. Potpora 66 posto građana koji su u nedjelju izašli na referendum ulasku Hrvatske u EU donijela je određeno olakšanje ali takav je ishod uglavnom već uračunat u hrvatske rejtinge i ulagači sada priželjkuju održiv program reformi, možda poduprt i standby aranžmanom s MMF-om. "Investitori će ove godine vjerojatno biti spremni kupovati hrvatske obveznice ako vlada usvoji neki oblik opsežnijeg programa reformi, možda poduprt programom MMF-a", kazao je Timoty Ash iz banke Royal Bank od Scotland. Hitna je zadaća premijera Zorana Milanovića izraditi nacrt štedljivog proračuna i spriječiti sniženje kreditnog rejtinga koji bi time bio svrstan u najnižu kategoriju, što znači da se ulaganja u hrvatske obveznice ne bi preporučivala. Hrvatska vlada već je najavila povećanje stope PDV-a s 23 na 25 posto a očekuje se da će nacrt proračuna biti spreman do dolaska u Hrvatsku prestavnika agencije Fitch 1. do 3. veljače radi ocjene kreditnog rejtinga. Predstavnici agencija Moody's i Standard & Poor's trebali bi doći u Hrvatsku u drugoj polovini veljače. "Mislim da su naše šanse za očuvanje rejtinga nešto iznad 50 posto. Postoji politička volja, svi se slažu da se potrošnja mora smanjiti, ali nema puno vremena", rekao je Hrvoje Stojić, analitičar Hypo Alpe Adria Banka.

LONDON/ZAGREB - Pristup Europskoj uniji trebao bi Hrvatskoj donijeti opipljive koristi, ali i konkurenciju ostalih zemalja EU u privlačenju inozemnih ulaganja pa je potreba za strukturnim reformama zapravo pojačana, upozorila je u utorak bonitetna agencija Fitch. Nepotvrđena medijska izvješća da nova vlada razmatra opcije poput povećanja stope PDV-a, sugeriraju da je odlučnija od prethodne vlade provesti fiskalnu konsolidaciju koja je potrebna kako bi se izbjeglo sniženje rejtinga, primjećuju u Fitchu. Dodaju ipak da čekaju detaljan fiskalni i ekonomski program koji će biti osnova za ocjenu rejtinga u prvom tromjesečju ove godine. Agencija konstatira da je članstvo u Uniji nedvojbeno pozitivno za Hrvatsku. Pristup EU ojačat će sustav upravljanja, odmrznuti značajne vanjske izvore financiranja, potaknuti izravna inozemna ulaganja i učiniti Hrvatsku privlačnijom za izvozno orijentirana inozemna poduzeća, potvrđuje agencija dosadašnje ocjene. Upozoravaju da privredne grane poput brodogradnje moraju postati konkurentnije kako bi privukle inozemna ulaganja u konkurenciji s ostalim zemljama EU. Podsjećaju da njihova negativna prognoza za hrvatski rejting 'BBB-' već odražava rizike za velik proračunski manjak, rast udjela duga u BDP-u i slabi gospodarski rast.

ZAGREB - Petstotinjak radnika koji su danas prosvjedovali protiv najavljenih 450 otkaza u Hrvatskom Telekomu (HT) poručili su Upravama HT-a i većinskog vlasnika Deutsche Telekoma (DT) da im je dosta pohlepe multinacionalnih kompanija koje otpuštaju radnike samo da bi povećale svoj ionako veliki profit. Radnici su u organizaciji triju sindikata HT-a održali prosvjede na Jelačićevu trgu, pred njemačkim veleposlanstvom i pred Upravom HT-a u Hoto tornju tražeći povlačenje odluke o otkazima jer, kako tvrde, nema nikakva razloga za otpuštanje tolikog broja zaposlenih, pogotovo jer Uprava ne želi produžiti niti još gotovo tristo ugovora o radu na određeno vrijeme. HT ostvaruje godišnju dobit od više milijardi kuna no unatoč tome, na zahtjev njemačkog vlasnika, tjera 450 ljudi na burzu rada - uzrok tome je "nezajažljiva pohlepa" za profitom, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Telekom operatere je optužio i za "ucjenu hrvatskih vlasti i građana" jer su nakon Vladine odluke o nastavku plaćanja posebnog poreza od šest posto najavili daljnje otpuštanje zaposlenih i smanjivanje ulaganja, te zatražio da hrvatske vlasti zaštite svoje radnike i građane, umjesto da "pokleknu na svaki mig multinacionalnih kompanija".

ZAGREB - Sindikati koji okupljaju radnike Hrvatskog Telekoma (HT) imaju pravo na prosvjed, no Uprava HT-a smatra kako se sva otvorena pitanja trebaju rješavati unutar kompanije u okvirima socijalnog dijaloga, priopćeno je danas iz HT-a. Uprava HT-a u kratkoj je izjavi poručila predstavnicima triju sindikata, koji su danas organizirali prosvjed protiv najavljenog otkaza za 450 radnika HT-a, da u potpunosti poštuje sve odredbe Kolektivnog ugovora, pa očekuje i od sindikata poštivanje socijalnog mira. Sva važna radno-pravna pitanja zaposlenika određena su Kolektivnim ugovorom koji je na snazi od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2012., a potpisala su ga sva tri sindikata u HT-u. Kolektivni ugovor radnicima jamči visoku razinu prava koja su višestruko iznad hrvatskog prosjeka, uključujući i otpremnine koje su šest puta veće od zakonom propisanih, u prosjeku oko 360.000 kuna u bruto iznosu, naglašava HT.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 10,3 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex pala je za 0,52 posto, na 1.715,67 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje je završio na 963,62 boda, što je smanjenje u odnosu na jučer za 0,64 posto. Najveći promet imala je danas dionica Ine, 1,6 milijuna kuna, a zadnja joj se cijena nije mijenjala i ostala je na 3.750 kuna. U danu u kojem je Ingra izvijestila da ne može isplatiti dospjele obveze prema vlasnicima svojih komercijalnih zapisa, cijena te dionice zabilježila je izrazitiji pad cijene, za 18,91 posto, na 5,19 kuna, uz promet od 1,4 milijuna kuna. Među milijunaše danas su se uvrstile još dionice HT-a sa 1,4 milijuna kuna i povlaštena dionica Adris grupe s oko 1,1 milijun kuna prometa. Dionici HT-a cijena je pala za 0,10 posto, na 240,50 kuna, dok se zadnja cijena dionice Adrisa nije mijenjala i ostala je na 217,49 kuna. Redovnom dionicom Croatia osiguranja ostvareno je 656 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 6,78 posto, na 4.250 kuna. Taj se rast cijene vjerojatno može pripisati medijskim špekulacijama da bi tu osiguravajuću kuću mogao preuzeti Adris.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙