FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 19,8 posto, što je za 1,1 postotni bod više u odnosu na stopu od 18,7 posto za prosinac, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj je razini stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,2 postotna boda, budući je za siječanj 2011. iznosila 19,6 posto. Veća stopa registrirane nezaposlenosti od ovogodišnje siječanjske zadnji je put zabilježena za travanj 2003. godine kada je iznosila 20,4 posto, a na zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 345,3 tisuće nezaposlenih. Krajem siječnja ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirana je 334.351 nezaposlena osoba. U odnosu na mjesec prije broj nezaposlenih povećao se u siječnju za 6 posto ili 18.913 osoba. Na godišnjoj razini pak, u usporedbi sa siječnjem 2011. godine, broj nezaposlenih u ovogodišnjem je siječnju neznatno manji, za 0,01 posto ili za 27 osoba.

ZAGREB - Proizvođači mlijeka nastavljaju s iskazivanjem nezadovoljstva smanjenjem otkupne cijene mlijeka na 2,30 kuna te i dalje prosvjeduju, osmi dan zaredom, ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se širi i na druga mjesta u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) rekao je jutros kako su dobili poziv na sutrašnji sastanak Savjeta za mlijeko, ali napominje kako ne odustaju od svojih zahtjeva te traže postizanje tripartitnog dogovora o otkupnoj cijeni mlijeka između proizvođača, prerađivača i Ministarstva poljoprivrede, te otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja EU. Mljekare, okupljene u Gospodarskom interesnom udruženju "Croatiastočar", jučer su izvijestili kako je mljekarska industrija spremna podržati otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznica gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sinoć je za HTV rekao kako se nadu da će na sastanku najavljenom za 22. veljače proizvođači mlijeka i mljekare usuglasiti svoje stavove, istaknuvši da je svaka radikalizacija nepotrebna.

ZAGREB - Sindikalni čelnici neće doći na konzultativni sastanak o izmjenama Zakona o radu (ZOR), koji je za sutra najavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, jer ne žele raspravljati o tako važnim temama na ad hoc sazvanim sastancima, poručili su danas sindikalci. Ne može Vlada sazivati sastanke "od danas do sutra", osim ako to nisu sastanci hitne prirode, i o tome nas obavještavati preko medija, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirajući najavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je jutros na Hrvatskom radiju izjavio da će se sutra održati "prvi konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima" o izmjenama članka 262. ZOR-a koji se odnosi na produljenu primjenu prava iz kolektivnog ugovora. Mrsić je jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" izjavio kako Vlada očekuje da će se članak 262. vrlo brzo promijeniti, dok druge izmjene ZOR-a trenutno nisu u planu. To je prethodno potvrdio i premijer Zoran Milanović koji je izjavio da će se mijenjati samo dio ZOR-a koji se odnosi na produljenu primjenu kolektivnih ugovora, a neće se ići u fleksibilizaciju zakona zbog koje bi "svaki radnik mogao završiti na ulici".

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju ove u odnosu na prosinac prošle godine u prosjeku su bile niže za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2011., bile više za 1,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Uobičajeno su u siječnju u odnosu na prosinac, zbog sezonskih sniženja, najviše pale cijene odjeće i obuće i u prosjeku su niže za 10,7 posto. Na mjesečnoj razini statistika registrira i pad cijena obrazovanja za 1,8 posto, a niže su bile i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje, cijene zdravstva i ostalih dobara i usluga za po 0,1 posto. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u indeksu potrošačkih cijena cijena imaju najveću težinu, jer u njegovoj strukturi sudjeluju s gotovo 30 posto, u siječnju su u odnosu na prosinac porasle za 0,9 posto. Cijene prometa, ponajviše pod utjecajem rasta cijena goriva i maziva za osobna vozila, u siječnju su u odnosu na prosinac porasle za 0,7 posto, a cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva u prosjeku za 0,3 posto.

ZAGREB - Prosječno hrvatsko kućanstvo raspolagalo je u 2011. godini s oko 6.610 kuna mjesečno, a gotovo tri četvrtine kućanstava ističe da su im raspoloživi prihodi nedostatni, pokazuju rezultati ankete o kretanjima prihoda i rashoda u kućanstvima u Hrvatskoj u prošloj godini koju je provela agencija GfK Hrvatske tijekom prošlogodišnjeg prosinca. Da su im ostvareni prihodi niži od potrebnih drži oko 72 posto kućanstava iz te ankete. Svoje prihode većima od potrebnih procjenjuje oko 8 posto kućanstava, a približno 17 posto smatra da ima točno koliko im treba. U 2011. godini prosječno hrvatsko kućanstvo je prema podacima GfK-a raspolagalo mjesečno s oko 6.610 kuna (890 eura) ili na razini godine sa 79.326 kuna. Prihodi su najviši u Zagrebu oko 7.690 kuna, te Istri, Primorju i Gorskom kotaru oko 7.155 kuna, a najmanji u Slavoniji 5.528 kuna. Prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova/potreba obitelji trebali bi iznositi u prosjeku mjesečno oko 8.824 kune, ili, na primjer, za četveročlanu obitelj to iznosi oko 11.242 kune mjesečno. Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku oko 2.214 kuna, pa bi potrebni prihodi u prosjeku trebali biti veći za oko 33 posto od ostvarenih, kažu u GfK-u.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla (ENT) u 2011. je ostvarila neto dobit od 28 milijuna kuna, što je porast u odnosu na godinu prije za 16 posto, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Uprave kompanije Gordana Kovačević. Kazala je i kako će Uprava i Nadzorni odbor predložiti Glavnoj skupštini isplatu 20 kuna redovne i 150 kuna izvanredne dividende po dionici. Još nije definiran termin skupštine, ali dividenda će biti isplaćena odjednom. Komentirajući rezultate poslovanja Kovačević je istaknula kako je iza njih još jedna zahtjevna godina u kojoj su se negativni trendovi u gospodarstvu u potpunosti preslikali i na ICT industriju. Po iznesenim podacima, knjižene narudžbe tvrtke lani su iznosile 1,16 milijardi kuna i smanjene su prema godini ranije za 11 posto. Prihodi od prodaje smanjeni su za 4 posto, na 1,165 milijarde kuna. U ukupnoj prodaji kompanije u 2011. udio domaćeg tržišta iznosi 22,6 posto, a na izvozna tržišta se odnosi 77,4 posto.

ZAGREB - Dionica Ericssona Nikole Tesle danas je u najvećem fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi, nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate i prijedlog dividende od 170 kuna po dionici. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,35 posto, na 1.742 boda, a Crobex10 0,68 posto, na 978 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 7,9 milijuna kuna. Dionicom Ericssona Tesle do podneva je ostvareno 2,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,8 posto, na 1.245 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s 1,12 milijuna kuna prometa. Cijena joj stagnira na 226,75 kuna. U nešto većem fokusu investitora je i dionica Ingre, kojom je također ostvaren milijunski promet, a cijena joj je porasla za 6 posto, na 5,43 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,578292 kune. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru za 0,03 posto i prema švicarskom franku za 0,12 posto, dok je prema britanskoj funti ojačala za 0,20 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,726813 kuna, franka 6,277578 kuna, a funte 9,055194 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙