FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno na početku tjedna

Autor: scvi
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, a Crobexi bi se mogli oporaviti nakon prošlotjednog pada jer na svjetskim tržištima vlada nada da će Grčkoj biti odobren drugi paket pomoći, čime bi ta članica eurozone izbjegla stečaj.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,87 posto, na 1.733 boda, a Crobex10 2,38 posto, na 967 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 77 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i prethodnoga tjedna.

„Unatoč relativno dobrim rezultatima kompanija, Crobex je prošloga tjedna ipak zabilježio pad, a jedan od razloga je 'ex-dividend day' dionice HT-a“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Uprava i Nadzorni odbor HT-a predložili su isplatu dividende od 22,14 kuna po dionici. Pritom će predujam dividende od 11,07 kuna po dionici biti isplaćen 27. veljače, i to onim investitorima koji su kao imatelji dionice evidentirani u SKDD-u 20. veljače.

To je znatno utjecalo na prošlotjedno trgovanje dionicom HT-a. Zbog ex-dividend daya za predujam dividende, u četvrtak je cijena te dionice potonula na svega 225,6 kuna – najnižu razinu od srpnja 2009. godine.

Ipak, kasnije se ta dionica ponešto oporavila, završivši tjedan na 226,6 kuna, što je 6,32 posto manje nego u prethodnome tjednu. Tom dionicom ostvaren je i najveći promet, 32,5 milijuna kuna.

A zahvaljujući nadi da će Grčkoj u ponedjeljak konačno biti odobren novi paket međunarodne pomoći, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao 1,2 posto, na 12.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.361 bod, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 2.951 bod.

Jutros je na azijskim i europskim burzama vladalo dobro raspoloženje jer ulagači vjeruju da će danas europski ministri financija konačno odobriti pomoć Grčkoj.

„U fokusu ulagača bit će u ponedjeljak sastanak ministara financija eurozone koji će odlučivati je li Grčka ispunila sve uvjete kako bi dobila novi paket pomoći od 130 milijardi eura i tako izbjegla bankrot. Od makroekonomskih podataka ovoga će tjedna biti objavljena izvješća o prodaji novih i postojećih kuća u SAD-u, dok će od poslovnih rezultata kompanija najviše pažnje privući izvješća trgovačkih lanaca, kao što su Wal-Mart i Home Depot“, navodi Perić.

U ponedjeljak se, zbog Predsjedničkog dana, na Wall Streetu ne radi.

Perić dodaje da bi od domaćih makroekonomskih pokazatelja smjernice investitorima do kraja tjedna mogao dati podatak o stopi registrirane nezaposlenosti za siječanj, koji će biti objavljen u utorak.

Tijekom tjedna očekuje se i objava preostalih financijskih izvješća domaćih kompanija za prošlu godinu, pri čemu Ericssona Nikole Tesle u utorak a Atlantic grupe u četvrtak.

„A s obzirom na neradni dan na Wall Streetu, ulagači će danas pratiti vijesti u vezi Grčke. Crobex bi, pak, mogao stagnirati“, zaključuje Perić.

Od poslovnih vijesti, Dalekovod je danas priopćio da je sklopio okvirni sporazum za radove na montaži i polaganju zaštitnog užeta s ugrađenim optičkim kabelima, te isporuku i ugradnju ovjesne i spojne opreme za potrebe Hrvatske elektroprivrede.

Dalekovod, kao nositelj projekta, ponudu je dao s još dvije tvrtke - Dalekovod-Projektom i Rumitelom, a vrijednost ugovora iznosi najviše 68,42 milijuna kuna s PDV-om. Okvirni sporazum je sklopljen za razdoblje od 3 godine.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙