FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi Grčke podupro euro

Autor: vmom
LONDON, 17. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru i jenu u ozračju veće sklonosti rizičnim ulaganjima jer se ulagači nadaju skorom postizanju dogovora o drugom paketu pomoći Grčkoj.

Euro je tako ojačao prema dolaru za 0,2 posto, na 1,3161 dolara. Odskočio je time s najniže razine u tri tjedna od 1,2974 dolara, na koju se spustio u četvrtak. Oko 0,5 posto bio je na dobitku prema jenu, dosegnuvši 104,35 jena, najvišu razinu od sredine prosinca.

Dolar je ojačao prema jenu za 0,5 posto i njime se trgovalo po 79,24 jena. Na najvišoj je razini od 31. listopada, kada su japanske monetarne vlasti prodale rekordnih 8.070 milijardi jena kako bi zaustavile jačanje nacionalne valute, koja je u to vrijeme dosegnula najvišu razinu prema dolaru od Drugog svjetskog rata od 75,311 jena.

Nade ulagača da će se dogovor o Grčkoj postići u ponedjeljak kako bi se izbjegao njezin nekontrolirani bankrot pružale su vjetar u leđa euru, održavši ga iznad najniže razine u tri tjedna prema dolaru, na koju se spustio dan ranije.

Analitičari očekuju da bi jedinstvena europska valuta mogla ojačati već početkom idućeg tjedna, i to prema dolaru i jenu, nakon što dužnosnici eurozone daju zeleno svjetlo za pomoć Grčkoj.

"Ako u ponedjeljak dužnosnici nađu rješenje za grčke probleme, euro bi mogao pozitivno reagirati i dosegnuti i do 1,33 dolara, premda neće premašiti 1,34 dolara", kazala je Asmara Jamaleh, valutna analitičarka u banci Intesa Sanpaolo.

"To međutim ne znači da će euro dalje rasti u nadolazećim mjesecima. Suočen je s makroekonomskim problemima u eurozoni pa rješenje za Grčku neće značiti početak njegova uzlaznog trenda", kazala je.

Jen je pak nastavio slabjeti nakon što je japanska središnja banka ovoga tjedna iznenadila tržišta povećanjem programa kupovine imovine za 130 milijardi dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙