FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olakšanje zbog Grčke poduprlo euro

Autor: vmom
LONDON, 13. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima deviza ojačao zbog olakšanja jer se Atena približila dobivanju novog paketa pomoći nakon što je grčki parlament prihvatio mjere štednje, no ulagači ostaju skeptični s obzirom da nisu još sve prepreke uklonjene.

Euro je u takvom ozračju ojačao prema dolaru 0,5 posto, na 1,3245 dolara. Drži se tako nedaleko najviše razine u dva mjeseca od 1,3322 dolara, na koju se popeo prošli tjedan.

Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 77,6 jena.

"Znalo se da će prihvaćanje mjera štednje u grčkom parlamentu kratkoročno biti dobra vijest za euro", kazao je Paul Robson, valutni strateg u RBS-u.

Očekuje međutim da će euro biti promjenjiv do srijede kada bi se trebali sastati ministri finacija eurozone. Grci bi tada trebali kazati kako će ostvariti tražene rezove u potrošnji i time osigurati zeleno svjetlo za isplatu drugog paketa pomoći.

Razlog opreza ulagača, zbog kojeg su neskloni pružiti euru veću podršku, dijelom leži u neizvjesnostima oko toga hoće li privatni vjerovnici postići dogovor o otpisu vrijednosti grčkih obzveznica u njihovom posjedu. Prevladava skepsa oko toga je li moguće postići nužan gotovo 100-postotni pristanak a da pritom ne dođe do situacije u kojoj Grčka neće moći vraćati dugove.

"Dobrovoljni pristanak privatnog sektora vjerojatno neće biti u mjeri koju traže Međunarodni monetarni fond (MMF) i europske vlasti a to je razlog našeg pesimizma spram eura", kazao je Chris Walker, valutni strateg u UBS-u.

Ako i bude postignut dobrovoljan sporazum, za dovršetak postupka zamjene obveznica trebat će tri do četiri tjedna, što ostavlja vrlo malo vremena do krajnjeg roka 20. ožujka kada Grčkoj stiže na naplatu nekih 15 milijardi eura duga po obveznicama.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙