FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio nakon novih vijesti vezanih uz Grčku

Autor: vmom
NEW YORK/LONDON, 15. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu na međunarodnim tržištima deviza spustio na najnižu razinu prema dolaru u posljednjih tjedan dana, nakon što su dužnosnici eurozone izjavili da se razmatra prijedlog o odgodi cijelog ili dijela paketa pomoći za Grčku do iza završetka travanjskih izbora.

Euro je tako prema dolaru oslabio 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3085 dolara, nakon što se nakratko spustio na 1,30668 dolara, najnižu razinu od 6. veljače.

Nove vijesti iz Grčke spustile su euro i s gotovo najviše razine u posljednja dva mjeseca od 103,49 jena. Potom se eurom trgovalo po 103,49 jena, u minusu na dnevnoj razini od 0,4 posto.

Dolar je kliznuo prema jenu 0,1 posto, na 78,39 jena.

Izvori iz Europske unije kazali su da bi se isplata drugog paketa pomoći Grčkoj mogla odgoditi za travanj nakon što prođu izbori u Grčkoj.

"Stalno nadmetanje između kreditora, dužnosnika eurozone i Grčke pritišće euro", kazao je Mark McCormick, valutni strateg u Brown Brothers Harrimanu u New Yorku. Dodao je da bi planirana odgoda grčkog paketa pomoći za iza grčkih izbora u travnju mogla biti problematična s obzirom da Ateni u ožujku stiže na naplatu golemi iznos dugova po obveznicama.

"EU će možda morati omogućiti Grčkoj zajam za premošćivanje teškoća kako bi izbjegla bankrot", kazao je McCormick.

Najnovije vijesti iz Grčke potisnule su u drugi plan vijesti iz Kine o nastavku ulaganja u dug zemalja članica eurozone i pismeno obećanje čelnika grčke konzervativne stranke Antonisa Samarasa da će oštre mjere štednje biti provedene u djelo.

Od značajnijih gospodarskih pokazatelja iz EU-a izdvaja se najnovija procjena europskog statističkog ureda Eurostata o padu BDP-a u zadnjem tromjesečju u eurozoni i EU za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. To je ojačalo zabrinutost da bi eurozona mogla kliznuti u recesiju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙