FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro premašio 1,3 dolara; oslabio prema švicarskom franku

Autor: vmom
LONDON, 23. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ojačao na najvišu razinu prema dolaru u posljednja gotovo tri tjedna zbog opreznog optimizma ulagača da će Grčka postići dogovor s kreditorima, ali je pao prema švicarskom franku na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Euro je tako ojačao 0,4 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3001 dolara, nakon što je ranije dosegnuo 1,3014 dolara, najvišu razinu od početka siječnja. Na sličnom postotnom dobitku euro je bio prema jenu, popevši se na 99,93 jena, nadomak najviše razine u prošlom tjednu od oko 100,33 jena.

Euro je pak oslabio prema švicarskom franku, na 1,20605 franaka, što je njegova najniža razina od rujna 2011. Tečaj eura prema franku pratio je kretanje tečaja dolara prema franku, budući da je zelena novčanica bila pod pritiskom prema drugim valutama zbog opreznog optimizma ulagača u vezi dogovora Atene s kreditorima o zamjeni obveznica.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,4 posto, i njime se trgovalo po 79,879 jena.

Tržišni sudionici budno prate sastanak ministara financija eurozone kako bi saznali koje su uvjete spremni prihvatiti vezano za restrukturiranje grčkog duga, čime bi se Ateni uklonile prepreke za dobivanje drugog paketa pomoći i time izbjegao njezin kaotični bankrot.

Jedinstvena europska valuta i dalje je ranjiva na nove slabosti, s obzirom da ne jenjaju neizvjesnosti oko prognozi za Grčku i druge prezadužene zemlje eurozone.

Privatni kreditori u nedjelju su kazali do kojeg su najviše iznosa spremni preuzeti gubitke, tako da je sada Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) prepušteno da donesu odluku.

Rješavanje pitanja zamjene grčkog duga ključno je za svođenje toga duga za održivu razinu i za sprječavanje kaotičnog stečaja koji bi mogao ugroziti cijelu monetarnu uniju.

Tržišta su se nadala dogovoru već proteklog vikenda, a analitičari se i dalje klade da će nekakav dogovor biti postignut, no ostavljaju prostora i za razočarenje.

"Neizvjesno je što će se dogoditi s restrukturiranjem grčkih dugova, a nakon toga će uslijediti teški pregovori s EU-om i MMF-om o novoj kreditnoj liniji", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea u Kopehagenu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙