FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio zbog zabrinutosti u vezi Grčke

Autor: vmom
LONDON, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog ojačalih zabrinutosti od kaotičnog bankrota u Grčkoj, koje su poništile prijašnji učinak poticajnih vijesti iz Kine vezano uz podršku euru.

Euro je oslabio prema dolaru oko 0,5 posto, na 1,3085 dolara. Njime se kao i dan ranije trgovalo po oko 1,2 švicarskih franaka.

Dolar je oslabio 0,1 posto prema jenu, na 76,10 jena, nadomak najniže razine u tri mjeseca od 76,027 jena, na koju se spustio u srijedu. Zbog toga su i dalje prisutne zabrinutosti da bi japanske vlasti mogle intervenirati kako bi zauzdale uzlet jena.

Pritiske na euro pružili su medijski napisi da je čelnik eurogrupe Jean-Claude Juncker kazao da pregovori Grčke o zamjeni duga vrlo teški a ustvrdio je i da najnovije mjere za rješavanje dužničke krize nisu dostatne.

Slijedom toga euro je odustao od ranijih dobitaka temeljenih na izjavama kineskog premijera Wena Jiabaoa da Kina razmatra veću uključenost u Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) i njegovog nasljednika, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM).

Trgovci ističu također da je Wen ublažio svoje izjave, napominjući da bi se Europa morala osloniti na vlastite snage, smanjiti teret dugova i pokrenuti strukturalne reforme. Kineski premijer također je kazao da Kina još istražuje opcije sudjelovanja u EFSF-u i ESM-u.

Analitičari kažu da, premda bi veća podrška iz Kine bila od pomoći, za eurozonu to ne bi bitno promijenilo stanje stvari, a od važnijih događaja u skorijem roku izdvajaju napredak u razgovorima kako bi se izbjegao nekontrolirani bankrot Grčke. Brine ih i Portugal, za koji se strahuje da bi mogao krenuti grčkim stopama.

"I dalje postoje izgledi da Grčka doživi kaotičan stečaj, a pored toga, Portugal bi mogao biti sljedeći na redu koji će doći do točke usijanja", kazao je Jane Foley, viša valutna analitičarka u Rabobanku.

Dobra potražnja na francuskim i španjolskim aukcijama državnih obveznica nije imala značajnijeg utjecaja, budući da tržišni sudionici najnoviji niz uspješnih aukcija u eurozoni pripisuju jeftinim zajmovima koje je nedavno bankama plasirala Europska središnja banka.

U fokusu pozornosti tržišta je i govor čelnika američke središnje banke Feda Bena Bernankea o stanju američkog gospodarstva koji se očekuje tijekom dana.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙