FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio zbog dobitonosnih prodaja, grčki pregovori u fokusu

Autor: vmom
LONDON, 20. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima prema dolaru pod pritiskom dobitonosnih prodaja, no blagu bi mu podršku ipak mogao pružati oprezni optimizam glede grčkih pregovora s kreditorima.

Euro je tako oslabio za 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,2920 dolara, nakon što je ranije dosegnuo 1,2986 dolara. Drži se tako i dalje prilično iznad najniže razine u 17 mjeseci od 1,2624 dolara, na koju se spustio prošli tjedan.

Na sličnom postotnom gubitku bio je i prema jenu, kliznuvši na 99,70 jena, ali se oporavio s najniže razine u 11 godina od 97,04 jena, na koju se spustio 16. siječnja.

Dolar je također bio na dobitku prema jenu, ojačavši za 0,1 posto na 77,18 jena.

Od početka tjedna euro je na dobitku više od dva posto prema dolaru i time je na putu da zabilježi najveći tjedni dobitak od listopada, poduprt većom sklonošću ulagača poduzimanju rizika nakon uspješnih aukcija španjolskih i francuskih obveznica.

Analitičari kažu da su dobitonosne prodaje uobičajene nakon snažnog uzleta i da će euro kratkoročno imati podršku s obzirom da se čeka ishod grčkih pregovora.

Grčka vlada u petak je nastavila pregovore s držateljima obveznica u privatnom sektoru, a postoje naznake da se bliže dogovoru, koji će utrti put novoj injekciji pomoći prije nego u ožujku Ateni stigne na naplatu 14,5 milijardi eura obveznica. Pozitivan ishod mogao bi poduprijeti euro, a negativan izazvati suprotan učinak.

"Riječ je o dobitonosnim prodajama, s obzirom da od ponedjeljka ujutro uglavnom svjedočimo uzletu eura. Budući da ishod grčkih pregovora može biti i pozitivan i negativan, tržišno raspoloženje sukladno tome varira između dobrog i lošeg", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u banci Nomura.

Uz rizik kaotičnog grčkog bankrota, euru daljnje slabljenje u nadolazećim mjesecima prijeti i zbog zabrinutosti da bi eurozona mogla zapasti u recesiju a takva bi situacija ograničila napredak u smjeru fiskalne konsolidacije u regiji, mišljenja su analitičari.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙