FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u skori dogovor u Grčkoj poduprle euro

Autor: vmom
LONDON, 8. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru zbog optimizma ulagača da je na pomolu dogovor grčkih stranačkih čelnika, potreban za dobivanje drugog paketa pomoći a time i za sprečavanje nekontroliranog bankrota Grčke.

Euro je nakratko u takvim okolnostima dosegnuo 1,3289 dolara, najvišu razinu od 12. prosinca, da bi se potom stabilizirao na oko 1,3270 dolara.

Zabilježio je i najvišu razinu u sedam tjedana prema jenu, od 102,449 jena. Potom je odustao od dijela dobitaka, te se njime trgovalo po 102,00 jena.

Dolar je pak ostao nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 76,75 jena.

Analitičari međutim iskazuju skepsu spram najnovijeg uzleta eura, tumačeći kako je skorašnji dogovor u Grčkoj već uračunat.

Nakon niza odgoda u pregovorima, čelnici grčkih stranaka trebali bi na današnjem sastanku postići dogovor o još oštrijim mjerama štednje kako bi osigurali novi paket međunarodne pomoći.

"Ako dogovor bude postignut, bit će to dobra vijest za euro. No, to je već uračunato u cijenu. Oporavak bi stoga mogao biti prilično ograničen i kratkoga daha. Šire probleme unutar eurozone bit će još teže riješiti", kazao je strateg u Morgan Stanleyu Ian Stannard.

Otpornost eura također se djelomice pripisuje jeftinim trogodišnjim zajmovima Europske središnje banke (ECB) koji su osigurali veliku likvidnost u bankovnom sektoru i pomažu ojačati interes ulagača za rizičnijom imovinom, tumači Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku. ECB će drugu po redu aukciju trogodišnjih zajmova održati krajem veljače.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙