FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao nakon podataka s američkog tržišta rada

Autor: vmom
NEW YORK/LONDON, 3. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Dolaru je u petak poticaja za jačanje prema euru i jenu na međunarodnim tržištima pružio bolji od očekivanja podatak s američkog tržišta rada dok je euro pritiskala neizvjesnost vezana uz grčke pregovore s kreditorima.

Euro je tako na dnevnoj razini prema dolaru oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3091 dolar, nakon što se nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,3075 dolara. Time se udaljio od prošlog tjedna dosegnute najviše razinu u šest tjedana od 1,3235 dolara.

Na manjem dobitku bio je pak prema švicarskom franku, ojačavši za 0,1 posto, na 1,2057 franaka. Time je i dalje opasno blizu 1,2000 franaka za euro, razine koju će švicarska središnja banka, po riječima njezina privremena čelnika Thomasa Jordana, odlučno braniti.

Dolar je ojačao i 0,5 posto prema jenu i njime se trgovalo po 76,56 dolara. Nakratko je ranije dosegnuo najvišu razinu u danu od 76,64 jena.

Vjetar u leđa američkoj valuti pružio je podatak o čak 243 tisuće novih radnih mjesta u američkom gospodarstvu u siječnju, uslijed čega se stopa nezaposlenosti spustila na 8,3 posto, s prosinačkih 8,5 posto.

"To zasigurno podupire ocjene o američkom oporavku i pokazuje da zamah u gospodarstvu dobiva na snazi. Sa stajališta trgovaca, dobra je to vijest za rizična ulaganja, ali isto tako smanjuje izglede za kvantitativno ublažavanje, a to je pozitivno za dolar", kazao je Brian Dolan, glavni tržišni strateg u Forex.comu u Bedminsteru u New Jerseyu.

Unatoč ohrabrujućim podacima iz SAD-a ulagači se drže na oprezu zbog moguće intervencije s obzirom da je dolar i dalje blizu rekordno niskih 75,31 jena, na koliko se spustio 31. listopada, nakon čega su japanske vlasti intervenirale u cilju zauzdavanja uzleta jena. Japanski ministar financija Jun Azumi u petak je upozorio na jačanje spekulativnih kupovina jena i ponovno iskazao spremnost na odlučnu intervenciju kako bi se suzbio uzlet jena.

Tržišta i dalje čekaju ishod pregovora Grčke s privatnim vjerovnicima o zamjeni obveznica.

Grčki dužnosnici opet su poručili da dogovor vlade s kreditorima u privatnom sektoru samo što nije postignut, dok je povjerenik EU za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn u četvrtak ponovio da bi pregovori mogli biti završeni do kraja ovoga tjedna.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙