FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi Grčke podupire euro

Autor: vmom
LONDON, 7. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euru su u utorak na međunarodnim tržištima podršku pružale nade većine ulagača da će Grčka ipak postići dogovor o novom paketu pomoći i time izbjeći kaotičan stečaj, no veće dobitke priječe i dalje prisutne neizvjesnosti u vezi toga sporazuma.

Eurom se tako trgovalo po 1,3130 dolara, što znači da je na dnevnoj razini ostao gotovo nepromijenjen. Nalazi se tako i dalje nadomak najviše razine u šest tjedana od oko 1,3235 dolara, koliko je dosegnuo krajem siječnja.

Dolar je ojačao 0,1 posto prema jenu i njime se trgovalo po 76,70 jena.

Optimizam u vezi dogovora novog paketa pomoći za Grčku, vrijednog 130 milijardi eura, pomaže euru, no ako ne bude postignut, Grčka bi se mogla suočiti s kaotičnim bankrotom i time destabilizirati čitavu eurozonu.

Dužnosnici Europske unije kažu da prije 15. veljače mora s Grčkom biti dogovoren cjelokupan paket, kao i stići odobrenja zemalja članica eurozone, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kako bi bilo dovoljno vremena za provedbu složene zakonske procedure uključene u zamjenu obveznica koja mora biti dovršena prije 20. ožujka kada Ateni na naplatu stiže veliki iznos duga po obveznicama.

Optimizam u vezi dogovora priječi zasad prodaje, što rezultira promjenjivom ali i otpornom jedinstvenom valutom.

"Euro se relativno dobro drži s obzirom da se rokovi za Grčku dalje produžavaju", kazao je Adrian Schmidt, valutni strateg u Lloyds Banking Groupu.

Svaka pozitivna reakcija za euro trebat će se ipak uzimati s dozom opreza, jer bi zabrinutost da bi Portugal mogao tražiti novi paket pomoći i da će eurozona zapasti u recesiju mogla izazivati skepsu među ulagačima spram eura.

Japanski ministar financija Jun Azumi poručio je danas tržištima da su tamošnje vlasti lani intervenirale rekordnim prodajama jena u pritajenim operacijama i da su spremne ponovno intervenirati kako bi se suprotstavile spekulativnim potezima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙