FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nakon objave skoka američkih zaliha

Autor: mkuz
LONDON, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon početnog uzleta zbog dobrih gospodarskih pokazatelja, a 'prizemljio' ih je snažan skok zaliha u Sjedinjenim Državama.

Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena, na 111,65 dolara, nakon što je nakratko dotaknula 112,5 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio za 69 centi, na 96,92 dolara.

Najnoviji pokazatelji iz SAD-a, Kine i Njemačke pokazali su rast industrijske proizvodnje u prošlom mjesecu, potpirujući nadu da dužnička kriza u eurozoni neće zakočiti svjetsko gospodarstvo.

"Trgovci su skloni dizati cijene, a kineski podaci to podržavaju", rekao je Jonathan Barratt iz Barratt Bulletina.

U takvom su okruženju cijene nafte porasle ali je taj rast poništen nakon objave najnovijih tjednih podataka o zalihama u Sjedinjenim Državama, koje su pokazale skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za više od četiri milijuna barela. Potražnja za bnzinom pala je na najnižu razinu u zadnjih 11 godina.

Ulagači će sada pozorno pratiti američke podatke o stanju zaposlenosti koji će biti objavljeni u petak i ponudit će nove smjernice o zdravlju američkog gospodarstva.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 110,62 dolara, što znači da je pala za 59 centi u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙