FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iransko upozorenje podiglo cijene nafte uoči važnih podataka iz SAD-a

Autor: mkuz
LONDON, 3. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je iranski ajatolah Ali Hamnei upozorio Zapad da će Iran na naftni embargo uzvratiti "u primjerenom trenutku".

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu bila viša za 33 centa i iznosila je 112,4 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 50 centi, na 96,86 dolara.

Iranski ajatolah Ali Hamnei rekao je da Teheran neće popustiti međunarodnom pritisku i obustaviti nuklearni program.

"Sankcije neće nimalo umanjiti našu odlučnost da nastavimo provoditi naš nuklearni program. Kao odgovor na prijetnje naftnim embargom i ratom, objavit ćemo u primjerenom trenutku svoje prijetnje", rekao je Ali Hamnei vjernicima uživo na državnoj televiziji.

"Takve geopolitičke novosti i dalje će povećavati premiju rizika na londonskom tržištu, te bi stoga mogle povećati i razliku u cijenama na londonskom i američkom tržištu", rekao je analitičar frankfurtskog Commerzbanka Carsten Fritsch.

Razlika u cijenama sirove nafte na ta dva tržišta iznosila je u petak 15,54 dolara za barel.

Washington Post izvijestio je da američkog ministra obrane Leona Panettu zabrinjava sve veća vjerojatnost izraelskog napada na Iran već u travnju. CNN je potvrdio tu informaciju, pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika Obaminog kabineta koji je želio ostati anoniman.

Veći rast cijena nafte ograničio je ipak oprez uoči objave ključnih američkih podataka o zaposlenosti u siječnju i raspleta pregovora Grčke i njezinih zajmodavaca o restrukturiranju grčkog duga.

Prognozira se da su američki poslodavci u siječnju neto otvorili 150 do 200 tisuća novih radnih mjesta u prosincu, pokazuje Reutersova anketa, dok bi stopa nezaposlenosti trebala ostati nepromijenjena na 8,5 posto.

"Brojke o nezaposlenosti mogle bi - ovisno o rezultatu - utjecati na cijene nafte preko sklonosti riziku", procjenjuje Fritsch.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 110,82 dolara, što znači da je porasla za 20 centi u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙