FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte pale, Iran odgodio glasanje

Autor: mkuz
LONDON, 30. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima budući da je odgođeno glasanje u iranskom parlamentu o obustavi izvoza nafte u Europu, a tržišta sa zebnjom očekuju i sporazum o grčkom dugu.

Cijena barela sirove nafte pala je na tržištu u Londonu za 55 centi, na 110,91 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi nižoj cijeni od 98,81 dolara. U prošlom tjednu barel je poskupio jedan posto na oba tržišta.

Analitičari i trgovci drže da su cijene blago oslabile nakon odgode glasanja u iranskom parlamentu o obustavi izvoza nafte u Europsku uniju.

"Vijesti iz Irana i dalje će davati potporu cijenama nafte. U slučaju novih izjava o obustavi one će porasti ali sumnjam da će se to stvarno dogoditi. Mislim da su to samo signali", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Ulagači pozorno prate i pregovore o drugom paketu pomoći Grčkoj.

Europski čelnici danas će se sastati kako bi finalizirali detalje Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) ali pregovori grčke vlade i privatnih vjerovnika neće biti zaključeni prije početka summita. Ako ne postignu dogovor, Grčka neće moći podmiriti dug od 14,4 milijardi eura po obveznici koja dospijeva na naplatu 20. ožujka.

"Pogoršanje gospodarskog stanja u Europi podupire cijene nafte. Strahuje se od recesije koja bi se iz Europske unije širila na ostale zemlje", kazao je Victor Shum iz konzultantske tvrtke Purvin & Gertz.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 111,31 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena prema prethodnom danu trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙