FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko opskrbe i nade u rješenje za Grčku podigle cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 31. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima, potaknute zabrinutošću za opskrbu ali i nadom da će dogovor o rješenju za grčke dužničke probleme i sporazum o stožoj proračunskoj disciplini u eurozoni podržati snažniji gospodarski rast u svijetu a time i veću potražnju za energijom.

Cijena barela sirove nafte poskočila je u jednom trenutku na londonskom tržištu za 3,15 dolara, na 113,90 dolara, da bi se kasnije staiblizirala na oko 112,25 dolara. Na putu je da u siječnju zabilježi 4-postotni rast.

Na američkom je tržištu barel nakratko poskupio 1,91 dolar, na 100,69 dolara, da bi se potom njegova cijena stabilizirala na 100,3 dolara.

"Briga oko opskrbe sprječava pad cijena, unatoč višku ponude na tržištu. Sve dok su ti rizici u vezi s opskrbom prisutni, cijene vjerojatno neće padati znatno ispod razina na kojima su sada", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Ulagače zabrinjava opskrba iz Irana, druge po obujmu proizvodnje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a), budući da Sjedinjene Države razmatraju uvođenje dodatnih sankcija na uvoz iranske nafte, povrh europskog embarga, kako bi pritisnule Teheran da zaustavi svoj nuklearni program.

Dodatnu potporu cijenama pružio je i slabiji dolar, koji je oslabio 0,3 posto prema košarici ključnih svjetskih valuta. Slabiji dolar jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Naftna tržišta crpila su potporu iz šireg trenda na tržištima, posebno onima dionica koja je oraspoložila izjava grčkog premijera Lucasa Papademosa da su povećani izgledi za grčki sporazum s kreditorima u ovom tjednu, kako bi se izbjegao možda i kaotični grčki bankrot.

"Cijene rastu paralelno poboljšanom raspoloženju, uz rast na tržištima dionica i slabiji dolar", zaključuje Fritsch.

Odvojeno je OPEC u utorak je izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 111,11 dolara, što znači da je bila 20 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙