FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte spustila zabrinutost oko eurozone

Autor: mkuz
LONDON, 24. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima budući da ulagače brine mogućnost da grčka dužnička kriza pogodi potražnju dok su problemi oko opskrbe pali u drugi plan.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu bila u minusu 68 centi i iznosila je 109,90 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni od 99,00 dolara.

Europski političari i dalje nastoje utanačiti plan za spas Grčke iz dužničke krize koja bi mogla naškoditi regiji i cijelom svijetu i pritom smanjiti potražnju. Ministri financija eurozone u ponedjeljak su nedostatnom ocijenili ponudu kojom privatni zajmodavaci žele pomoći u restruktuiranju grčkih dugova. Time su planovi vraćeni za pregovarački stol i povećala se opasnost neuspjeha.

Takav razvoj dogaja potisnuo je u drugi plan probleme s opskrbom zbog sankcija Iranu. Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će Sjedinjene Države uvesti nove sankcije toj bliskoistočnoj zemlji zbog spornog nuklearnog programa, nakon što je Europska unija u ponedjeljak dogovorila zabranu uvoza iranske nafte počam od srpnja.

Iranski političari odgovorili su Uniji obnovljenim prijetnjama blokadom Hormuškog tjesnaca, ključnog morskog prolaza za isporuke nafte.

"Jučerašnja najava EU u vezi embarga na iransku naftu nije podigla cijene jer je bila očekivana i unaprijed najavljena", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

"Još je prisutan određeni rizik u vezi s prijetnjama zatvaranjem Hormuškog tjesnaca kao i s upozorenjima Teherana da će trenutno obustaviti sav izvoz nafte u EU", kazao je Fritsch. "No, čini se da tržište više ne vjeruje da će Iran provesti u djelo te prijetnje budući da ovisi o naftnim prihodima", dodao je.

Tobias Merath iz Credit Suissea smatra da činjenica da cijene na američkom tržištu u ponedjeljak nisu premašile 100 dolara unatoč europskom embargu pokazuje da je tržište stavilo u drugi plan događaje oko Irana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 111,78 dolara, što znači da je bila 41 cent viša nego u petak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙