FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranske prijetnje i nade u gospodarski oporavak podigle cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 27. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nakon što su iranske prijetnje obustavom izvoza u Europsku uniju potpirile strahovanja od poremećaja u opskrbi dok pozitivni podaci iz SAD-a potiču optimizam u vezi s izgledima za gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte porasla je na tržištu u Londonu za 55 centi, na 111,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi višoj cijeni od 100,27 dolara.

Iranski parlament raspravljat će ove nedjelje o prijedlogu zakona kojim bi se utro put obustavi izvoza nafte u Europsku uniju, citirala je u petak iranska novinska agencija Fars neimenovanog zastupnika u iranskom parlamentu.

Eventualna iranska obustava izvoza nafte u EU prije srpnja kada stupa na snagu europska zabrana uvoza mogla bi uzrokovati probleme europskim zemljama koje još uvijek snažno ovise o uvozu nafte.

Analitičari sumnjaju u takav rasplet.

"Mislim da su to tek prazne prijetnje. Neke zemlje ne bi imale dovoljno vremena da pronađu alternativne izvore za pokrivanje potreba za energijom a Iran pak treba novac od nafte i ne bi mogao u kratkom roku naći alternativne kupce u Aziji", tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Uz napetosti u vezi s opskrbom, cijene nafte poduprli su i pozitivniji izgledi za gospodarstvo. Tako su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali oporavak novih narudžbi industrijskih proizvoda u prosincu a poboljšanje očituje i pokazatelj budućih korporativnih ulaganja.

Njihova je objava oraspoložila tržišta uoči današnje objave podataka o američkom BDP-u u četvrtom tromjesečju. Očekuje se da će pokazati rast u visini tri posto.

"Jučerašnji su podaci o narudžbi trajnih dobara u SAD-u bili jako dobri pa bismo u slučaju da brojka bude blizu tri posto mogli svjedočiti skoku cijena, utemeljenom na apetitu za rizikom", dodaje Hewson.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 111,26 dolara, što znači da je bila 56 centi viša nego prethodnog dana.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙