FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fedove prognoze i slabiji dolar podigli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 26. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima zahvaljujući slabijem dolaru koji je pritisnula prognoza američke središnje banke Fed da će kamatne stope zadržati na niskoj razini dulje no što je planirala kako bi potaknula gospodarski oporavak.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu bila u plusu 1,53 dolara i iznosila je 111,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom se trgovalo po 1,3 dolara višoj cijeni od 100,7 dolara.

Tržišta su pozdravila prognozu američke središnje banke o razini kamatnih stopa, pri čemu je Fedov predsjednik Ben Bernanke izjavio da bi mogli razmotriti i dodatno ublažavanje monetarne politike. Tako se dolar našao pod pritiskom, što je ojačalo kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

"Popuštanje monetarne politike u konačnici bi trebalo poduprijeti daljnji oporavak američkog gospodarstva i učvrstiti model bržeg rasta", rekao je Dominick Chirichella iz newyorškog Energy Management Instituta u bilješci klijentima.

Vijesti iz Feda zasjenile su podatke američke vlade da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle iznad očekivanja, za 3,6 milijuna barela, zbog oporavka uvoza i pada iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta. Analitičari su očekivali njihov rast za 800 tisuća barela koliko su predviđali analitičari u Reutersovom istraživanju.

Istodobno su američke zaliha naftnih derivata pale za 2,5 milijuna barela, dok su analitičari predviđali da će ostati istoj razini. Zalihe benzina smanjile su se pak za 390 tisuća barela a očekivao se njihov rast od 1,9 milijuna barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 110,70 dolara, što znači da je bila 79 centi niža nego u utorak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙