FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blizu najviše razine u pet tjedana prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 26. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana prema dolaru, poduprt spekulacijama o napretku u grčkim pregovorima i najavom američke središnje banke Fed da će niske kamatne stope ostati na važećoj razini najmanje iduće dvije godine.

Euro je tako nakratko dosegnuo 1,3175 dolara, najvišu razinu od 21. prosinca, a potom se njime trgovalo po 1,3145 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku 0,3 posto. Popeo se i na novu najvišu razinu u posljednjih mjesec dana od 102,168 jena, daleko premašivši najnižu razinu u 11 godina od 97,04 jena, na koju se spustio 16. siječnja.

Dolar je bio na gubitku i prema jenu, kliznuvši na 77,62 jena, nakon što je dan ranije dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca od 78,28 jena. Oslabio je i prema švicarskom franku, spustivši se na 91,63 švicarskih centima, najnižu razinu od prve polovine prosinca.

Podršku euru, po riječima trgovaca, pružili su medijski napisi da su privatni kreditori Grčke ipak spremni dodatno sniziti traženu minimalnu kamatnu stopu od četiri posto za nove grčke obveznice, s ciljem pravovremenog postizanja sporazuma kako bi se izbjegao kaotični bankrot Grčke.

O novoj ponudi izvijestili su grčki mediji, ne navodeći izvore, a analitičari kažu da je euro i dalje osjetljiv na sve loše napise u vezi grčkih razgovora koji bi mogli potaknuti ulagače na kupnju valuta koje predstavljaju sigurno utočište, poput dolara ili jena.

"U nekoliko grčkih listova objavljena je priča koja sugerira da bi privatni kreditori možda mogli ponuditi nižu kamatnu stopu. Mislim da je to pomoglo euru u posljednjih sat vremena", kazao je George Saravelos, valutni strateg u Deutsche Banku.

"Fokus je ipak na Fedu, iako bi zasigurno pomogao i pozitivan ishod grčkih pregovora. Dolar će, po mome mišljenju, ostati pod pritiskom idućih par dana", dodao je.

Čelnik Feda Ben Bernanke kazao je da bi banka mogla razmotriti daljnje popuštanje monetarne politike kroz kupovine obveznica. Bančini dužnosnici pomaknuli su vjerojatni rok za podizanje kamatnih stopa na drugu polovinu 2014. godine, što je 18 mjeseci kasnije nego što su prvotno naznačili.

Podršku ulaganjima u rizičniju imovinu pružila je i vijest o uspješnoj današnjoj aukciji talijanskih obveznica. Italija se zadužila za daljnjih pet milijardi eura, uz nižu kamatnu stopu, namaknuvši time najviši planiran iznos današnjeg zaduživanja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙