FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

Autor: sdje
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30:

ZAGREB

Haaški je sud odbio prijedlog Hrvatske za dodjelom statusa prijatelja suda u predmetu "Gotovina-Markač", objavio je u srijedu Haaški sud (ICTY). "Žalbeno vijeće utvrdilo je da je suština argumenata - hrvatski nacionalni interesi izvan opsega pitanja koja se razmatraju u žalbi. U skladu s tim žalbeno vijeće nije uvjereno da bi dozvoljavanje Hrvatskoj da podnese amicus curiae podnesak pomoglo u odlučivanju o Gotovininoj i Markačevoj žalbi", navodi se u odluci donesenoj 8. veljače. "Žalbeno vijeće ističe da presudom utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata ni na koji način ne predstavlja utvrđivanje odgovornosti države Hrvatske", navode žalbeni suci obrazlažući da se ICTY bavi jedino individualnom odgovornošću pa bi prihvaćanje hrvatskog zahtjeva značilo izlazak iz okvira mandata Haaškoga suda. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u travnju prošle godine nepravomoćno su proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata zbog ratnih zločina i progona srpskog stanovništva počinjenog tijekom i nakon operacije Oluje. U tijeku je žalbeni dio postupka i prema kalendaru rada u ožujku bi se trebala održati žalbena rasprava.

NEW YORK (UN)

Nastavak dijaloga između Srbije i Kosova doveo je do smirivanja napetosti na terenu, rekao je u srijedu visoki dužnosnik UN-a na raspravi Vijeća sigurnosti o Kosovu, upozorivši kako i dalje postoje drugi značajni politički izazovi. Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za mirovne operacije Edmond Mulet je na sjednici Vijeća sigurnosti, govoreći o budućim političkim izazovima, kao primjer naveo odluku čelnika na sjeveru Kosova da sljedeći tjedan održe "referendum" o tome prihvaćaju li lokalni Srbi kosovske institucije. Za dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje EU, on je izvijestio da ugovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima, kod kojeg se očekuje dovršenje detaljnih modaliteta provedbe, predstavlja važan iskorak i ohrabrujući signal dobre volje s obje strane. Mulet je naglasio potrebu kohezije napora svih međunarodnih čimbenika, uključujući i misiju UNMIK-a, kako bi se osiguralo da se znatna sredstva koja se tamo troše primjenjuju "maksimalno razborito i djelotvorno".

Komentirajući izvješće glavnog tajnika Ban Ki-mona o stanju na Kosovu, srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je u dijelu vezanom uz tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu, rekao da će "Srbija tražiti drugu rundu konzultacija Vijeća sigurnosti o tom pitanju". On se založio za istragu koja bi se provodila pod okriljem Vijeća sigurnosti a ne misije EULEX-a, navodeći da EULEX ne može u punom kapacitetu djelovati izvan Kosova te stoga ne može provesti cjelovitu istragu o trgovini ljudskim organima. Ruski izaslanik u UN-u Vitalij Čurkin pozvao je Vijeće sigurnosti da podrži inicijativu Srbije da se istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu provede pod pokroviteljstvom UN-a. Istodobno je izrazio sumnje u način na koji misija EULEX provodi svoju istragu, posebice zbog "vodeće uloge SAD-a u toj istrazi", odnosno američkog dužnosnika nadležnog za istragu Clinta Williamsona. Američka veleposlanica pri UN-u Rosemary DiCarlo, odbacila je kao neodgovorne i neutemeljene navode o EULEX-ovu timu za istragu trgovine organima, a ocjene o njegovom čelniku Clintu Williamsonu pristranima.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u srijedu je u telefonskom razgovoru zatražio od svog ruskog kolege, ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva da "u potpunosti" podrži plan Arapske lige koji predviđa odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, priopćio je ured francuskog predsjednika. Sarkozy je također istaknuo "potrebu jačanja pritiska na sirijski režim kako bi prestao s grubom represijom nad sirijskim narodom", kaže se u priopćenju.

U Siriji se, po navodima organizacija za zaštitu ljudskih prava, nasilje ne smiruje. U srijedu je vojska nastavila bombardirati grad Homs, uporište prosvjednika protiv Asadovog režima, pri čemu je ubijeno 50 osoba, prenosi AFP iz izvora sirijskih aktivista. Još devetnaest osoba, među kojima je bilo žena i djece, ubijeno je u drugim područjima Sirije kao što su Zabadani i Rastan u središnjoj Siriji gdje su postrojbe sirijske vojske krenule u operaciju čišćenje uporišta protivnika Bašara al-Asada, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. Peti dan za redom sirijska vojska raketama i minobacačima gađa Homs, "prijestolnicu revolucije", u kojem su preknute telekomunikacijske veze i opsrkba strujom a ponestaje i hrane, javljaju sirijske organizacije.

JERUZALEM

Glavni izraelski sindikat u srijedu je počeo štrajk zatvorivši aerodrome, luke, banke i brzu nakon što u razgovorima s vladom nije postignut sporazum o statusu radnika koji za državu rade na posebne ugovore. Sindikalna federacija Histadrut, krovna organizacija za stotine tisuća radnika u javnom sektoru, rekla je da će štrajk, koji po procjenama ministarstva financija gospodarstvo stoji 500 milijuna dolara dnevno, zaustaviti i željeznički promet i zatvoriti Banku Izraela i vladine urede. Međunarodna zračna luka Ben Gurion blizu Tel Aviva bila je zatvorena šest sati, a završetak štrajka drugih službi još je otvoren, rekao je Histadrut.

BRUXELLES

Rumunjska i Bugarska nisu učinile dovoljno da dobiju jednoglasno odobrenje da se uključe u europsku schengensku zonu, rekla je Nizozemska u srijedu. "Napredak je vidljiv u obje zemlje, posebice u Rumunjskoj", rekao je u izjavi nizozemski ministar za Europu Ben Knapen. "To je korak naprijed ali se treba učiniti više". Druge članice EU-a složile su se u rujnu da su Bugarska i Rumunjska spremne pridružiti se Schengenu ali Nizozemska i Finska ocjenjuje da nisu učinile dovoljno u suzbijanju korupcije. "Nizozemska traži dva uzastopna pozitivna izvješća koji ukazuju na održiv i nepovratan napredak u brobi protiv korupcije i organiziranog kriminala", rekao je Ben Knapen. "Vidjet ćemo u srpnju, nakon punog izvješća Europske komisije je li to tako".

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙