FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

JAHORINA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Srbije Boris Tadić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović započeli su u petak prije podne razgovore o odnosima tri države u okviru neslužbenog susreta organiziranog na Jahorini pored Sarajeva. Josipović i Tadić na Jahorinu su doputovali u četvrtak navečer nakon čega su sudjelovali na zajedničkoj večeri koju su u njihovu čast priredili članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha. Kako je ranije najavljeno, za razgovore koji će se voditi tijekom danma usuglašeno je pet tema. Raspravljati će se o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala, apliciranju za fondove Europske unije namijenjene prekograničnoj suradnji, pripremama za promjenu graničnog režima nakon ulaska Hrvatske u EU, mogućnosti zajedničkog kandidiranja za organiziranje međunarodnih sportskih natjecanja te o zajedničkom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim zemljama. Hrvatski je predsjednik najavio i poticanje razgovora o uređenju problema paralelenih istraga o ratnim zločinima.

PEKING

Njemačka kancelarka Angela Merkel susrela se u petak s kineskim predsjednikom Hu Jintaom nakon što se prethodnog dana u Pekingu zauzimala za euro a potom je otputovala u Kanton gdje bi trebala sudjelovati na gospodarskom forumu. Kineski predsjednik je rekao da su Merkel i premijer Wen Jiabao "postigli konsenzus oko brojnih tema", dok je kineski premijer kazao da bi se Kina mogla više potruditi kako bi pomogla Europi da prevlada dužničku krizu. Po dolasku u glavni grad Kine u četvrtak ujutro, njemačka kancelarka trudila se uvjeriti svoje kineske domaćine u vrijednost eura i sposobnost Europe da prevlada krizu. Založila se i za lakši pristup njemačkih tvrtki kineskom tržištu te jačanje "strateškog partnerstva" između dviju glavnih izvoznih sila na planetu. Merkel je kazala da neće izbjegavati pitanje ljudskih prava tijekom posjeta Kini i naglasila važnost slobode izražavanja i slobode na Internetu, na konferenciji za tisak održanoj zajedno s Wenom u četvrtak navečer. U petak ujutro Angela Merkel je otputovala iz Pekinga za Kanton gdje bi trebala posjetiti njemačku tvrtku prije popodnevnog sudjelovanja na gospodarskom forumu koji okuplja njemačke i kineske poduzetnike u prisustvu Wen Jiabaoa, saznaje se iz njemačkog veleposlanstva u Kini.

ZAGREB

Američka veleposlanica u UN-u Susan Rice u petak je jasno dala do znanja da se Vijeće sigurnosti ponovo nije uspjelo dogovoriti o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje režim u Siriji, javljaju svjetske agencije. U novom nacrtu rezolucije o Siriji o kojemu bi UN-ovo Vijeće sigurnosti moglo glasovati ovih dana ističe se potpora Vijeća odlukama Arapske lige ali se izrijekom ne govori o sudbini Bašara al-Asada, javlja France Presse. Rusija je najavila veto na ovu rezoluciju, a ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin rekao je da Moskva neće dopustiti da se prihvati tekst za koji ocijeni da je nekorektan i koji će dovesti do zaoštravanja sukoba, prenosi Reuters.

NAIROBI

UN je u petak objavio prestanak više od šest mjeseci gladi u Somaliji, upozorivši istodobno da trećini stanovništva još uvijek treba hitna pomoć u zemlji opustošenoj ratom. Stanje gladi proglasio je UN u prvim regijama na jugu Somalije 20. srpnja prošle godine, kao posljedicu posebno jake suše, kojoj se pridodaju učinci građanskog rata koji pustoši tom zemljom Afričkog roga, bez središnje izvršne vlasti od 1991. "U Somaliji još uvijek ima 2,34 milijuna osoba pogođenih krizom" nastalom iz suše, istaknuo je pred novinarima Jose Graziano da Silva. "Ako ne nastavimo pomagati tim ljudima neće preživjeti i glad će se vratiti", upozorio je on. "Imamo manje od 100 dana da izbjegnemo novu glad u tom području", nastavio je direktor FAO-a, govoreći o potrebi da se uvedu, ovog puta na vrijeme, mjere za sprečavanje nove gladi.

PEŠAVAR

Najmanje sedam vojnika i 18 napadača ubijeno je u petak u napadu talibana na sjeverozapadu Pakistana, regiji koja se smatra jednim od glavnih uporišta Al Kaide na svijetu, a u kojoj su se proteklih dana intenzivirale borbe, objavili su vojni časnici. Islamistički borci zauzeli su tijekom noći vojni položaj u Šidano Dandu, u plemenskom okrugu Kuram, blizu Sj. Vaziristana, uporišta pakistanskih talibana povezanih s Al Kaidom, izjavio je neimenovani visoki vojni dužnosnik. U sukobima je ubijeno najmanje 18 napadača i 7 vojnika, potvrdili su izvori pakistanske vojske.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙