FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 29. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta:

AMAN

Snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada ubile su najmanje 12 ljudi i više od 30 u bombardiranju predgrađa Damaska koja su u subotu zauzeli pobunjenici, javlja u nedjelju ageancija Reuters pozivajući se na sirijske aktiviste. Najmanje polovina žrtava su civili, a ostali dezerteri iz vojske okupljeni pod nazivom Slobodna sirijska vojska, rekli su aktivisti za ljudska prava. Najviše žrtava bilo je u topničkoj i raketnoj paljbi koju je Asadova vojska otvorila na predgrađa Sakba, Hamurija i Kfar Batna u istočnom dijelu Damaska, poznatom kao al-Guta, javlja Reuters iz istih izvora.

TEHERAN

Nuklearni inspektori UN-a stigli su u nedjelju u Teheran, predvođeni svojim šefom, Belgijancem Hermanom Nackaertzom, u misiju kojoj je cilj riješiti ono što Agencija UN-a za nuklearnu energiju (IAEA) naziva "sumnjivim pitanjima" iranskog nuklearnog programa. Čelnik izaslanstva IAEA kazao je uoči polaska u trodnevni posjet Teheranu kako poziva Iran da započne dijalog. "Nestrpljivi smo da započenemo dijalog, dijalog koji je trebao biti pokrenut puno ranije", rekao je Nackaertz u subotu novinarima u zračnoj luci u Beču. IAEA se posebice nada da će Iran s inspektorima razgovarati o "mogućoj vojnoj dimenziji" svog nuklearnog programa, dodao je šef UN-ove nuklearne agencije.

KAIRO

Egipćani su u nedjelju počeli glasati u prvoj fazi izbora za gornji dom parlamenta, Vijeće šure, na kojima se očekuje da će islamske stranke ponoviti uspjeh koji su polučile u izborima za donji dom. Glasanje za gornji dom održat će se u dvije faze i završiti 22. veljače. U prvoj fazi izbora, u nedjelju i ponedjeljak, glasa se za 90 od ukupno 270 mjesta u gornjem domu, a drugi krug te prve faze izbora održat će se 7. veljače. Za sljedećih 90 mandata glasat će se 14. i 15. veljače s drugim krugom 22. veljače. Preostalih 90 članova Vijeća šure odredit će budući predsjednik Egipta, koji bi trebao biti izabran u lipnju prema rasporedu Vojnog vijeća koje je prije skoro godinu dana preuzelo vlast od svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka. Na izborima za donji dom parlamenta, koji se smatraju najdemokratičnijim u Egiptu, otkako je vojska svrgnula kralja 1952. godine, 47 posto zastupničkih mandata osvojilo je Muslimansko bratstvo, islamska stranka zabranjena tijekom vladavine Hosnija Mubaraka. Po planu prijelazne vlade bi nakon izbora i konstituiranja parlamenta, oba doma trebala imenovati odbor za izradu novog ustava, kamena temeljca egipatske demokratske tranzicije.

WASHINGTON

Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh stigao je u subotu u Sjedinjene Države na liječenje, tjedan dana nakon što je iz Jemena otputovao u Oman s planom da odstupi kako bi okončao jednogodišnje prosvjede protiv njegove vladavine. Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh stigao je u subotu u Sjedinjene Države na liječenje, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta Noel Clay. "Očekujemo da će ostati onoliko vremena koliko treba za njegovo liječenje", kazao je Clay odbivši govoriti o bilo kakvim detaljima. Saleh je dio svojih ovlasti prebacio na zamjenika i uživa imunitet od tužbi na temelju nagodbe koja je postignuta kako bi se okončala rastruća nestabilnost u Jemenu. Nagodba također podrazumijeva prijelaznu vladu u kojoj je i oporba te planove o restrukturiranju jemenske vojske čijim važnim djelovima zapovijedaju Salehovi rođaci.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙