FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 7. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

BRUXELLES

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalni razvoj Neelie Kroes u sljedećih nekoliko dana će se sastati li će telefonski razgovarati s hrvatskim ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatkom Komadinom kako bi razmotrili pitanje poreza od 6 posto koji trebaju plaćati mobilni operateri u Hrvatskoj, rekao je u utorak njezin glasnogovornik Ryan Heath. Glasnogovornik Heath je potvrdio da je povjernica Kroes još 24. siječnja poslala pismo ministru Komadinu u kojem je izrazila sumnje da uvođenje tzv. "mobilnog poreza" nije u skladu s europskim zakonima. Trošarine od šest posto koje plaćaju mobilni operateri u Hrvatskoj od prihoda od glasovnih usluga i SMS-a uvedene su još u ljeto 2009. godine i trebale su važiti do 1. siječnja ove godine. Nova je vlada odlučila ponovno uvesti taj porez od 1. veljače. Hrvtska je vlada izrazila spremnost ukinuti taj porez ako mobilni operateri odluče ulagati u razvoj novih tehnologija.

ZAGREB

Haaško tužiteljstvo pozvalo je žalbeno vijeće Haaškoga suda da zanemari posljednji podnesak obrane generala Mladena Markača tvrdeći da je prekasno podnesen, kao i da obrana hrvatskog generala nije, prema pravilniku, imala osnova komentirati stajališta haaškoga tužiteljstva, objavio je u utorak Haaški sud. Obrana generala Markača pozvala je prije sedam dana žalbeno vijeće da odbije prijedlog haaškoga tužiteljstva o odbacivanju zahtjeva 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka koji su u predmetu "Gotovina-Markač" 13. siječnja zatražili status prijatelja suda kako bi iznijeli svoja stajališta o zaključcima prvostupanjske presude koja se tiču nezakonitosti topničkih napada tijekom operacije Oluje.

MOSTAR

Veći dio Mostara te brojna naselja i više općina u Hercegovini ostala su u utorak prijepodne bez napajanja električnom energijom zbog kvarova na postrojenjima i rušenja nekoliko visokonaponskih dalekovoda zbog snažne bure, snijega i leda, a promet cestama je i dalje ograničen tek na nekoliko prometnica. Središnji dio Mostara ostao je u utorak prijepodne bez električne energije zbog kvara na transformatorskom postrojenju najvjerojatnije od preopterećenja zbog povećane potrošnje. Snažna bura prouzročila je i kvarove na visokonaponskim dalekovodima koji Mostar povezuju s nizom elektrana sjeverno od grada. Više naselja u dijelovima općina u zapadnoj Hercegovini također je bez napajanja električnom energijom zbog kvarova na tranformatorskim stanicama i dalekovodima.

SARAJEVO

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine najavilo je utorak kako će jednog državljanina Sirije, koji je proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost, deportirati u treću zemlju jer u sadašnjim okolnostima nije moguće njegovo vraćanje u matičnu državu, dok će jedan Iračanin s istim statusom biti vraćen u svoju domovinu. U priopćenju Ministarstva sigurnosti BiH dostavljenom medijima u Sarajevu stoji kako je Europski sud za ljudska prava tijekom dana donio dvije presude u slučajevima "Al Hamdani" i "Al Hussin" protiv BiH, a one će postati pravomoćne ukoliko tijekom iduća tri mjeseca ni jedna od strana u ovim postupcima ne podnese zahtjev za njihovo preispitivanje.

ŽENEVA

Najmanje 400 djece ubijeno je tijekom jedanaestomjesečnog nasilja u Siriji i gotovo isti broj nalazi ih se u zatvorima, izvijestio je u utorak UNICEF. "Do kraja siječnja ubijeno je 400 djece, a više od 400 je pritvoreno. Imamo i izvješća prema kojima su djeca proizvoljno uhićena, mučena i seksualno zlostavljana dok su se nalazila u zatvoru", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Marixie Mercado na konferenciji za novinare. Merkado je također kazala da su podaci o djeci u Siriji dobiveni od sirijskih grupa za ljudska prava, koje UNICEF smatra vjerodostojnima,

DAMASK- Države članice Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu povlače svoje veleposlanike iz Sirije, a tu mjeru provodi sve više europskih zemalja dok Europska unija razmišlja o novim sankcijama sirijskom režimu zbog nastavka krvave represije s novih 15 mrtvih u utorak u Homsu. Vijeće za suradnju zemalja u Perzijskom zaljevu (GCC) u utorak je objavilo da povlači svoje veleposlanike iz Damaska i protjeruje sirijske diplomate zbog pogoršanja stanja u Siriji, objavila je Saudijska Arabija, koja sada predsjeda Vijećem u kojem su još Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati. U ponedjeljak su zatvaranje svog veleposlanstva u Damasku objavile Sjedinjene Države, a u utorak su Velika Britanija, Belgija, Italija, Španjolska, Francuska povukle veleposlanike na konzultacije. I Arapska liga pozvala je svoje članice na prekid veza sa Sirijom što su već učinili Tunis i Libija. Europska unija zasad je takvu odluku otklonila.

BRUXELLES

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u utorak da želi ostanak Grčke u eurozoni, jer bi cijena njezina izlaska bila skuplja od ostanka u klubu zemalja koje koriste zajedničku valutu. "Želimo da Grčka ostane u eurozoni. Cijena eventualnog izlaska bila bi viša nego cijena daljnjeg nastavka podržavanja Grčke", izjavio je Barroso prije neformalnog sastanka s bivšim predsjednikom Europske komisije Jacquesom Delorsom. Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes izjavila je za nizozemski dnevni list De Volkskrant da izlazak Grčke iz eurozone ne bi bio smak svijeta, što je u suprotnosti s dosadašnjim stajalištem Europske komisije.

RIM

Jedina žrtva pedofilije, sudionica konferencije u Vatikanu sazvanoj na tu temu, rekla je u utorak okupljenim biskupima i poglavarima redovničkih redova kako "nije dovoljno zatražiti oprost za nedjela svećenika pedofila" već i odgovornost crkvene hijerarhije koja je takvu praksu prikrivala. Irkinja Marye Collins (64), koju je svećenik silovao kao 13-godišnjakinju, ispričala je svoje patnje pred 200 stručnjaka i biskupa. "Moja vjera u Boga nije bila pogođena. Mogu oprostiti osobi koja me zlostavljala. Svoju je krivnju priznao. No kako pronaći poštovanje za moju Crkvu? Zatražiti oprost za nedjela svećenika pedofila nije dovoljno, Crkva mora priznati svoju odgovornost za zlo i razaranje naneseno žrtvama i njihovim obiteljima često hotimičnim prikrivanjem zločina", rekla je Collins.

MOSKVA

Više desetaka ruskih zvijezda, među kojima slavni redatelj Nikita Mihalkov i poznati nogometaš Andrej Aršavin, sudjelovat će u kampanji Vladimira Putina za predsjedničke izbore 4. ožujka, piše u utorak na stranici njegov stranke Ujedinjene Rusije. Vladimir Putin trebao bi se u utorak susresti s nekima od 499 uglednika upisanih na listu "osoba od povjerenja zaduženih za izbornu propagandu". Veliki broj slavnih sportaša nalazi se na listi, poput nogometaša Aršavina, Jurja Žirkova, Igora Akinfejeva i Romana Pavljučenka, klizača Jevegenija Plušenka i Tatjane Navke ili prvakinje u skoku motkom Jelene Isinbajeve. Na listi su i glazbenici među kojima je operna diva Ana Netrebko, violist Jurij Bašmet, dirigent Pavel Kogan, te redatelji, posebno nezaobilazni Nikita Mihalkov.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙