FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 4. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

SARAJEVO

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Srbije Boris Tadić tijekom dana napustili su Jahorinu i krenuli prema Zagrebu odnosno Beogradu. Boravak na Jahorini neplanirano su produžili zbog loših vremenskih uvjeta koji vladaju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Veliki snijeg ometa promet u cijeloj državi a zatvorena je i sarajevska zračna luka. Hrvatski je predsjednik u jutarnjim satima prema ranijem planu s Jahorine trebao otputovati u posjet Tuzli no taj je put otkazan jer su prometnice u BiH jedva prohodne.

ZAGREB

Broj smrtno stradalih od posljedica vala hladnoće koji već tjednima vlada Europom sve je veći, a prema posljednjim podacima žrtava je 260, od kojih najviše u Ukrajini i Poljskoj gdje je dosad od smrzavanja umrlo 167 osoba, prenose svjetske agencije. Snijeg je paralizirao veći dio Italije, uključujući i jug zemlje oko Napulja i Sardiniju, ali i glavni grad Rim. U zemlji je od posljedica hladnoće dosad umrlo šest osoba. I u Francuskoj su temperature na istoku zemlje pale i do -20 C, a hladnoća je odnijela prve žrtve, tri starije osobe. U Rumunjskoj je broj smrtno stradalih 28, a više stotina škola je zatvoreno. U Bugarskoj od hladnoće je smrtno stradalo 16 osoba, uglavnom stanovnika udaljenih sela. U Austriji je gotovo 60 posto površine Dunava zaleđeno, temperature su se i ondje spustile do - 28 C, a snijegom i ledom okovana je i Njemačka. U Španjolskoj je zabilježena temperatura od -13 C uz vjetar koji puše brzinom od 100 km/h. Pod snijegom je Katalonija, ali i Balearsko otočje.

Susjedna BiH također je zametena snijegom, a od posljedica hladnoće ondje je smrtno stradalo šest osoba. U Srbiji je u 27 općina proglašeno izvanredno stanje, a ledeni val dosad je odnio sedam žrtava. U Crnoj Gori paraliziran je promet zbog čega su sjeverni i južni dio zemlje prometno razdvojeni, a jedna je osoba poginula u autu na koji se srušila lavina.

ZAGREB

Ministar obrane RH Ante Kotromanović sudjeluje u radu 48. Münchenske sigurnosne konferencije koja se održava od 3. do 5. veljače. Tradicionalni sigurnosni skup svjetskih lidera etablirao se kao vodeći europski sigurnosni forum. Ovogodišnja konferencija naglasak stavlja na netradicionalne (ne-vojne) prijetnje međunarodnoj sigurnosti poput cyber-napada, energetske opskrbe, financijske stabilnosti kao i na pitanja aktualnih geopolitičkih promjena u Europi, Aziji i arapskom svijetu. Ministar Kotromanović na marginama Konferencije održao je kontakte s više kolega te bilateralne sastanke s izaslanstvima Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke u cilju produbljivanja tradicionalno dobre obrambene suradnje, te s izaslanstvom Ministarstva obrane Republike Makedonije o aktualnoj sigurnosnoj situaciji na području Jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju MORH-a.

ZAGREB/VARŠAVA

Parlamentarni izbori održani 4. prosinca u Hrvatskoj bili su pluralistični i provedeni su transparentno ali treba poduzeti daljnje korake kako bi se poboljšao pravni okvir i sastavljanje popisa birača, zaključci su u subotu objavljenog završnog izvješća Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). U izvješću se navodi da je Državno izborno povjerenstvo svoje dužnosti obavljalo učinkovito i transparentno te da su kandidati na izborima mogli slobodno provoditi svoje kampanje. Mediji su izbornom tijelu omogućili raznolike poglede na kandidate. Glasovanje je provedeno u miru i bez većih incidenata.

MOSKVA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da plan rezolucije o Siriji, kojeg podržava Zapad, nipošto ne odgovara Rusiji te da će njegovo podastiranje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda izazvati skandal. Za rusku televiziju Lavrov je rekao da im "plan nikako ne odgovara, ako Sjedinjene Države žele još jedan skandal u Vijeću sigurnosti, ne može ih se zaustaviti", dodao je na pitanje o mogućem izglasavanju plana o stanju u Siriji. Petnaest članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u subotu o planu rezolucije koji osuđuje represiju u Siriji, a sadrži nekoliko većih ustupaka Rusiji, saveznici Damaska. Ni nakon deset mjeseci nasilja u kojem je poginulo najmanje 6.000 ljudi, Vijeće nije uspjelo usvojiti rezoluciju o Siriji. Prethodni tekst je u listopadu blokiran ruskim i kineskim vetom.

KAIRO

Sukobi između policije i prosvjednika sporadnično su nastavljeni i tijekom subote u blizini zgrade kairskoga ministarstva unutarnjih poslova, izvješćuju agencije. Grupe prosvjednika treći dan zaredom nastavljaju s demonstracijama bacajući kamenje na pripadnike specijalnih snaga sigurnosti, koji odgovaraju pucnjavom u zrak i suzavcem. Intenzitet sukoba je, kako prenose agencije, nešto slabiji, a iza podneva su se nakratko i prekinuli. Zgrada ministarstva unutarnjih poslova nalazi se u blizini poznatoga Trga Tahrir, poprišta pobune protiv predsjednika Hosnija Mubaraka u siječnju i veljači 2011. Mjesto je i dalje najpopularnije okupljalište prosvjednika. Od četvrtka je u sukobima između prosvjednika i policije smrtno stradalo devet osoba: troje u Kairu i šest u Suezu. Neke su žrtve smrtno stradale od posljedica udisanja suzavca, izvijestili su bolnički izvori. U Aleksandriji, drugome po veličini gradu u zemlji, tijekom noći je ranjeno pet osoba.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙