FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

BRUXELLES

Mjere hrvatske Vlade u pitanjima fiskalne discipline i mjera za gospodarski rast u velikoj se mjeri poklapaju s onim što Europska unija čini na tom području, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ministrica Pusić u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća EU-a za opće poslove, koji čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica. Hrvatska na sastancima Vijeće sudjeluje kao promatrač. Glavne teme ministarskog sastanku su pripreme za predstojeći neformalni summit čelnika zemalja članica koji će se održati u ponedjeljak, 30. siječnja i na kojem će sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović. Summit kao i sastanak Vijeća za opće poslove posvećen je pitanjima zapošljavanja i fiskalne discipline. "Ovo je pripremni sastanak za summit i u prvom redu će se razgovorati o zapošljavanju i gospodarskom oporavku u kombinaciji s fiskalnom disciplinom. Hrvatska je vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici započela s programom povećane fiskalne discipline, mjera koje u pravcu gospodarskog oporavka, smanjivanja nameta gospodarstvu s jednes strane i povećanja PDV-a s druge strane"", rekla je ministrica Pusić dodajući da se u to u velikoj mjeri poklapa s onim što se radi u Europskoj uniji.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u petak poslijepodne na konzultacijama o situaciji u Siriji, rekli su diplomati. Zatvoreni sastanak, koji nije bio predviđen, održat će se nakon 15 sati, kako bi se razmotrili daljnji koraci koje treba poduzeti u odnosu na stanje u Siriji, preciziralo je francusko izaslanstvo u UN-u na Twitteru. Plan rezolucije o Siriji bi tom prigodom trebao biti podijeljen članovima Vijeća, rekao je jedan zapadni diplomat. Vijeće sigurnosti bi moglo sljedećeg tjedna glaasti o rezoluciji koju izrađuju britanski i francuski diplomati u dogovoru s Katarom, Marokom, Sjedinjenim Državama, Njemačkom i Portugalom, navode diplomati. Taj prijedlog rezolucije zamijenio bi ruski nacrt, za koji diplomati smatraju da je preslab. U novom nacrtu rezolucije poziva se na "političku tranziciju", ali ne i sankcije UN-a protiv Damaska, koje Moskva ne bi prihvatila.

ISLAMABAD

Devet raketa je ispaljeno u petak na vojnu školu blizu kuće gdje je prije devet mjeseci na sjeveru Pakistana američki specijalni vod ubio Osamu bin Ladena, objavile su mjesne vlasti. Tri projektila su oštetila ogradu. Nema ranjenih. Napadači nisu identificirani, a druge rakete su su pale blizu Vojne akademije Kakul, u Abotabadu oko 500 metara od kuće u kojoj je ubijen Osama bin Laden. Jedan visoki dužnosnik policije Abotabada je rekao da je devet raketa bilo usmjereno na vojnu školu. On drži da su ispaljene s planine iznad Abotabada.

WASHINGTON

U Teksasu je u četvrtak navečer pogubljen 38-godišnji muškarac zbog silovanja i ubojstva i to je drugo pogubljenje ove godine u Sjedinjenim Državama, doznaje se od zatvorski vlasti. Rodrigo Hernandez, usmrćen injekcijom, osuđen je na smrt jer je 1994. oteo 38-godišnju ženu s parkinga trgovinskog centra, zadavio, silovao i bacio tijelo u kantu za smeće, dodao je isti izvor. Osam godina kasnije je na temelju DNK analize pronađen nakon jednog prekršaja u Michigenu. Od siječnja 2012. su suspendirana četiri pogubljenja, a petom osuđeniku je kazna promijenjena u doživotni zatvor, prema podacima Centra za informacije o smrtnim kaznama. Broj pogubljenja u SAD-u je u padu. 2011. je pogubljeno 43 osuđenika, od kojih 13 u Teksasu, ili upola manje od 1999. rekordne godine nakon što je 1976. ponovno uvedena smrtna kazna.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙