FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja skorog dogovora Grčke s kreditorima poduprla euro

Autor: vmom
LONDON, 31. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao prema dolaru u utorak na međunarodnim tržištima, poduprt očekivanjima skorog postizanja dogovora između Grčke i njezinih kreditora, a po dobitcima se ponovno isticao i japanski jen.

Jedinstvena europska valuta, na putu da zabilježi najbolju mjesečnu izvedbu od listopada, ojačala je prema dolaru za 0,4 posto, na 1,3184 dolara. Nakratko je ranije dosegnula 1,3213 dolara, blizu najviše razine u šest tjedana od 1,3235 dolara, na koju se popela prošli tjedan.

Euro je pak oslabio prema švicarskom franku za 0,1 posto, na 1,2042 franka.

Dolar je pak izgubio na vrijednosti prema jenu, zabilježivši nakratko najnižu razinu u tri mjeseca od 76,175 jena, da bi se potom oporavio na 76,36 jena. Time je sada u blagom plusu na dnevnoj razini, od 0,1 posto.

Podršku euru pružile su izjave grčkog premijera Lucasa Papademosa o značajnom napretku u pregovorima s kreditorima u privatnom sektoru o restrukturiranju grčkog državnog duga. Cilj tih razgovora je postići konačan sporazum do kraja ovoga tjedna. Dobitci eura ipak bi mogli biti ograničeni zbog jačanja zabrinutosti da bi Portugal mogao slijediti put Grčke i restrukturirati svoje dugove.

"Sklonost riziku trenutno raste, no ne vjerujemo da će potrajati. Tržišta u kratkom roku očekuju sporazum Grčke s kreditorima u privatnom sektoru i to sada ima veći utjecaj od Portugala", kazao je Derek Halpenny, čelnik globalne valutne analize u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Pored američke središnje banke Fed koja nije isključila mogućnost daljnjih mjera kvantitativnog popuštanja monetarne politike, ojačala su i očekivanja da bi Europska središnja banka krajem veljače u drugom krugu ponude trogodišnjih zajmova bankama mogla omogućiti golemu injekciju likvidnosti. Po procjenama trgovaca iz Reutersove ankete iznos ponuđenih zajmova mogao bi dosegnuti 325 milijardi eura.

Analitičari kažu da bi sporazum Grčke s kreditorima kojim bi se spriječio njezin kaotičan bankrot mogao kratkoročno poboljšati raspoloženje spram eura, no upozoravaju na pesimizam ulagača u srednjoročnoj perspektivi zbog rizika širenja krize na veća gospodarstva eurozone.

Dolar je pak nastavio redati gubitke prema jenu, nakratko se spustivši i na najnižu razinu u tri mjeseca, zbog pritisaka kojim je izložen od prošlog tjedna nakon što je američki Fed najavio da će kamatne stope zadržati na rekordno niskim razinama barem do druge polovine 2014. godine.

Japanski ministar financija Jun Azumi u takvim je okolnostima zaprijetio odlučnim mjerama u cilju suzbijanja promjenjivosti i spekulativnih kretanja na tržištima valuta a radi sprečavanja daljnjeg uzleta japanske valute.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙