FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru, jenu i franku; u fokusu grčki pregovori

Autor: vmom
LONDON, 30. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima spustio s najviše razine u šest tjedana prema dolaru, a zabilježio je i najnižu razinu u četiri mjeseca prema švicarskom franku, s obzirom da su se teški pregovori Atene s kreditorima otegnuli, a summit EU-a vjerojatno neće puno pomoći.

Euro je tijekom dana oslabio prema dolaru za 0,9 posto, na 1,3110 dolara. Tijekom jutra je nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana od 1,3233 dolara, a u prošlom je tjednu bio na dobitku oko 2,7 posto. Oslabio je i prema franku, spustivši se na najnižu razinu u četiri mjeseca od 1,2050 franaka za euro.

Pod pritiskom je bio i prema jenu, oslabjevši za oko 0,9 posto, na 100,55 jena.

Dolar se pak oporavio prema jenu nakon većih gubitaka tijekom posljednja dva dana trgovanja, te se njime trgovalo po 76,70 jena.

S obzirom da pregovori Grčke s kreditorima nisu zabilježili veći napredak, razlika u prinosima između referentnih njemačkih državnih obveznica i onih zemalja u perifernom dijelu eurozone povećala se i time dodatno pojačala pritiske na euro. Iako je današnja aukcija talijanskih obveznica prošla glatko, zabrinutosti na tržištima i dalje su prisutne.

Dogovor Atene i kreditora u privatnom sektoru o restrukturiranju duga nije se očekivao prije početka summita EU-a poslijepodne u Bruxellesu. Čelnici bi uz ostalo trebali potvrditi promjene ugovora o stalnom fondu za zaštitu eura, Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), koji će početi s radom u srpnju ove godine, godinu dana prije prvotno predviđenog roka. Također se očekuje dogovor o ugradnji pravila o uravnoteženom proračunu u nacionalna zakonodavstva.

Sugestije da bi Grčka trebala prepustiti kontrolu nad proračunskom politikom europskim institucijama izazvala je ljutitu reakciju grčkog ministra financija Evangelosa Venizelosa, što je po ocjeni trgovaca dodatno pritisnulo euro.

"Izgleda da će dogovor o Grčkoj biti postignut u drugoj polovini tjedna, no čini se da će ovisiti o onome tko će dati sredstva za popunjavanje manjka u grčkim financijama", kazao je Gavin Friend, valutni strateg u National Australia Banku. "Mislim da je današnje povlačenje eura posljedica toga što su tržišta možda nešto očekivala u vezi Grčke i optimizam je blago popustio", istaknuo je, dodajući da ne očekuje da će summit EU-a imati značajnijeg utjecaja na tržišta.

Čini se da je na vidiku dogovor Grčke s kreditorima, kojim bi se dugoročna vrijednost obveznica u rukama kreditora u privatnom sektoru smanjila za nešto više od 70 posto. To budi nadu da će prezadužena članica eurozone moći izbjeći kaotičan bankrot. Grčki pregovori zapeli su na pitanjima kamatne stope i oko toga bi li i Europska središnja banka (ECB) i ostali kreditori u državnom sektoru također morali preuzeti dio gubitaka po svojim portfeljima grčkog duga.

Dolaru bi pak nove smjernice mogao dati podatak o američkim osobnim dohotcima i potrošnji. Ti su podaci u fokusu tržišta nakon što ih je američka središnja banka Fed usvojila kao temelj za ciljanu inflaciju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙