FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi grčkih pregovora podupro euro

Autor: vmom
LONDON, 27. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog optimizma ulagača u vezi pregovora Grčke s privatnim kreditorima o restrukturiranju duga, a među današnjim dobitnicima isticao se i japanski jen.

Euro je na dnevnoj razini prema dolaru ojačao 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3139 dolara. U sličnom postotku bio je pak na gubitku prema jenu i njime se trgovalo po 101,16 jena.

Dolar je oslabio i prema jenu, i to oko 0,6 posto, i njime se trgovalo po 76,87 jena. Time se dolar dodatno udaljio od najviše razine u dva mjeseca prema jenu od 78,29 jena, na koju se popeo u srijedu, nakon čega su, po riječima trgovaca, japanske kompanije prodavale dolar.

Atena je nastavila pregovore s vjerovnicima u privatnom sektoru o restrukturiranju dugova i njihov je brzi dogovor nužan kako bi se izbjegao kaotičan bankrot kada joj u ožujku na naplatu stigne golemi iznos duga po obveznicama.

"Ne bih isključio jačanje eura na 1,320 odnosno 1,325 dolara, no ne očekuje se njegov izrazitiji daljnji rast. Puno je nepovoljnih vijesti koje bi mogle prilično brzo zaustaviti oporavak eura", kazao je Ian Stannard, valutni strateg u Morgan Stanleyu.

Mnogi tržišni sudionici ne očekuju veći uzlet eura zbog neizvjesnosti glede postizanja dogovora u Grčkoj, a ulagači su također postali oprezni zbog rizika bankrota Portugala. Prinosi na portugalske obveznice u petak su dosegnuli nove rekordne razine.

"Očigledno su se ulagači već navikli na to da grčki pregovori o zamjeni obveznica sporo napreduju. Pravi je rizik za euro mogućnost prelijevanja bankrota Grčke na druge zemlje, kao i to hoće li Portugal trebati novi paket pomoći", kazala je Ankita Dudani, valutna analitičarka u RBS-u.

Glavni valutni strateg u ING-u Chris Turner upozorava da ulagači potcjenjuju opasnost od domino efekta koji bi prouzročila Grčka u slučaju bankrota.

"Portugal bi mogao biti katalizator slabljenja eura u veljači. Trojka će ispitati pridržava li se Portugal preuzetih obveza u vezi provedbe reformi u sklopu međunarodnog paketa pomoći toj zemlji, a ulagači u obveznice već uračunavaju restrukturiranje portugalskog duga", kazao je Turner.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙