FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti oko grčkih pregovora i dalje pritišću euro

Autor: vmom
LONDON, 25. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko daljnjeg razvoja grčkih pregovora s kreditorima, što je držalo ulagače podalje ulaganja povezanih s većim rizikom.

Euro je tako pao ispod 1,3 dolara i njime se trgovalo po oko 1,2945 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku oko 0,5 posto. Time se dodatno udaljio od najviše razine u tri tjedna od 1,3063 dolara, koju je dosegnuo u utorak.

Dolar je ojačao i prema jenu, i to za gotovo 0,7 posto, na 78,17 jena.

Rastuće zabrinutosti da će Europska središnja banka (ECB) možda biti primorana otpisati svoje portfelje grčkih obveznica u sklopu sporazuma o restrukturiranju golemih dugova Grčke i time otkloniti zapreke za isplatu nove tranše pomoći koja je nužna da se izbjegne kaotičan bankrot Grčke. U takvim okolnostima porasla je potražnja za njemačkim državnim obveznicama, dok su prinosi na talijanske obveznice porasli.

"Neizvjesnosti u vezi grčkih pregovora o zamjeni obveznica i razočarenje što još ništa nije dogovoreno ne idu na ruku euru", kazala je Audrey Childe-Freeman, čelnica valutne strategije kod JP Morgan Private Banka.

Zabrinutosti u vezi Grčke dodatno je produbila čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, kazavši da bi se u restrukturiranje možda morao uključiiti i državni sektor, ako otpis obveznica o kojem su pregovorali s kreditorima u privatnom sektoru ne bude dovoljan da se grčki dug svede na održive razine.

Strahuje se da bi svako povećanje troškova koje bi trebala snositi ECB moglo smanjiti raspoloživa sredstva za pomoć drugim zemljama eurozone.

Grčka vlada je ipak izrazila nadu da će još ovaj tjedan postići dogovor s kreditorima, usprkos tome što su ministri financija eurozone odbacili prvotni plan.

Zabrinutosti u vezi Grčke brzo su ugušile skromnu potražnju za eurom, zabilježenu nakon što je budno praćen Ifo indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj nadmašio očekivanja i porastao u siječnju treći mjesec zaredom, sugerirajući da bi najveće gospodarstvo eurozone moglo izbjeći recesiju.

"Rašireni strah da bi i najveće gospodarstvo moglo biti zaraženo virusom krize stišan je", kazao je Carsten Brzeski, ekonomist u banci ING.

Pozornost ulagača usmjerena je dvodnevnom zasjedanju američke središnje banke Fed koje završava tijekom dana i odluci o kamatnim stopama, premda se ne očekuje njihova promjena. Banka će objaviti i prve dugoročne prognoze o razini kamatnih stopa koje bi mogle signalizirati dulji period vrlo niskih kamatnih stopa.

Nedavno jačanje dionica na globalnoj razini i eura, unatoč nedovršenim pregovorima o pomoći Grčkoj, uz očekivani dulji period vrlo niskih kamatnih stopa u SAD-u, moglo bi ojačati pritiske na slabljenje dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙