FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija je upozorila Grčku da su rokovi za dogovor o rješavanju otpisa grčkog duga i o novom paketu pomoći već prekoračeni, dodajući da je sada lopta na grčkoj strani. "Očekivali smo da će potrebne odluke biti donesene najkasnije tijekom proteklog vikenda kako bi se mogao sazvati sastanak euroskupine, ministara financija zemalja članica eurozone. Točno je da smo sada prekoračili predviđene rokove", rekao je Amadeu Altafaj Tardio, glasnogovornik povjernika za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna. U Ateni se vode paralelno dvije vrste pregovora. Grčka vlada pregovara s privatnim vjerovnicima o oprostu 100 milijardi duga. Pregovori se vode o zamjeni obveznica koje drže privatni vjerovnici za nove obveznice čija je nominalna vrijednost umanjena za polovicu. U pregovorima se moraju definirati kada će nove obveznice stići na naplatu i kolike će kamate Grčka plaćati na njih. Paralelno s tim, Atena vodi pregovore i o uvjetima za dobivanje novog paketa pomoći od 130 milijardi eura od Europske središnje banke i MMF-a. Od Atene se zauzvrat traži privatizacija dobrog dijela državne imovine, te provedba reformi, posebice na tržištu radne snage.

PARIZ - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorili su u ponedjeljak Grčku da joj istječe vrijeme za dogovor o restrukturiranju njezina duga i poručili da će dobiti novu pomoć Europe samo ako ispuni obećanje da će provesti gospodarske reforme. "Želimo taj dogovor", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom u Parizu, nakon sastanka njihovih ključnih ministara. "Grčki čelnici preuzeli su obveze i moraju ih brižno poštivati (...) Europa je mjesto gdje svi imaju svoja prava i obveze. Nema izbora, vrijeme istječe, to je pitanje dana, dogovor mora biti sklopljen, mora biti potpisan", dodao je. "Želimo da Grčka ostane u eurozoni. Da kažemo jasno, to mislimo oboje", kazala je Merkel. "Ali kažem također... ne može biti novog programa pomoći Grčkoj ne bude li postignut sporazum s 'trojkom'... ", dodala je.

LONDON - Europska agencija za banke (EBA) objavila je da je impresionirana spremnošću europskih banaka da udovolje novim zahtjevima o dokapitalizaciji. Bankovni regulator sa sjedištem u Londonu ocijenio je u prosincu da banke u regiji moraju prikupiti dodatnih 114,7 milijardi eura kako bi se stablizirale i vratile povjerenje tržišta i dobro se pripremile za eventualne nove krize u budućnosti. "EBA još uvijek pregledava planove banaka. Iako je prerano za ocjenje o njihovoj izvedivosti, EBA je impresionirana spremnošću banaka da poduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi zadovoljile uvjete iz EBA-ine preporuke", navodi se u priopćenju. "Te mjere će ojačati otpornost bankovnog sektora u EU. One su dio šireg paketa dogovorenog na razini EU radi rješavanja aktualne situacije obnovom stabilnosti i vraćanjem povjerenja na tržištima". "EBA namjerava objaviti činjenične informacije o tom procesu nakon sastanka odbora supervizora 8. i 9 veljače."

BRUXELLES - U većini država članica EU-a kojima je bila smanjena isporuka ruskog plina zbog vala hladnoće koji je zahvatio kontinent situacija se normalizirala, objavila je Europska komisija. "Tijekom vikenda situacija se bitno poboljšala", kazala je glasnogovornica Europske komisije zadužena za energetiku, Marlene Holzner, na konferenciji za novinare. "U kontaktu smo s državama članicama i one su nas izvijestile da se isporuka plina iz Rusije nastavila u uobičajenim količinama u Bugarskoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj i Grčkoj". U Rumunjskoj, Njemačkoj i Italiji, kojima je Gazprom također smanjio dotok plina, "isporuka se povećava premda još nije na razini koja je bila prije prošlog tjedna" kada su se pojavili problemi zbog povećane potražnje u Rusiji, dodala je. Italiji je opskrba smanjena šesti dan zaredom zbog čega je talijanski ministar industrije Corrado Passera situaciju proglasio "kritičnom". Italija uvozi 90 posto plina koji joj treba, od čega 30 posto iz Rusije. Sve države članice EU-a za sada se mogu nositi sa situacijom zahvaljujući "tržišnim mjerama", što znači da plinske kompanije koriste svoje zalihe ili plin kupuju na tržištu, uključivo ukapljeni plin.

BERLIN - Industrijske narudžbe u prosincu su porasle za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, poglavito zahvaljujući snažnoj potražnji zemalja izvan eurozone, objavila je njemačka vlada. Najnoviji desezonirani podaci ukazuju tako na oporavak narudžbi, budući da je u studenome zabilježen njihov oštar pad, u visini 4,9 posto, prema revidiranim podacima njemačkog ministarstva gospodarstva. Oporavak narudžbi u ministarstvu gospodarstva prije svega pripisuju snažnom, 12,3-postotnom rastu narudžbi iz zemalja izvan eurozone u usporedbi s mjesecom ranije. S druge strane, narudžbe iz eurozone smanjene su za 6,8 posto, a domaće za 1,4 posto. Podaci su ugodno iznenadili ekonomiste koji su očekivali skromniji rast industrijskih narudžbi, u prosjeku od oko jedan posto. U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća studeni i prosinac i predstavlja pouzdaniji pokazatelj jer isključuje eventualne jednokratne faktore, narudžbe su u odnosu na prethodna dva mjeseca pale za 1,7 posto. Inozemna potražnja smanjila se pritom za 2,1 posto a domaća za 1,2 posto, priopćilo je ministarstvo.

PEKING - Kina je u ponedjeljak zabranila svojim zrakoplovnim kompanijama sudjelovanje u europskoj shemi trgovanja emisijama ugljičnog dioksida, čime se dodatno zaoštrio globalni trgovinski spor oko oporezivanja inozemnih prijevoznika. Kineskim prijevoznicima zabranjeno je sudjelovanje u europskoj shemi bez odgovarajuće dozvole vlasti, Državnog vijeća ili vlade, objavljeno je na internetskim stranicama kineske vlade. Prema toj shemi zrakoplovne kompanije moraju smanjiti emisiju štetnih plinova ili kupiti dodatne dozvole za ispuštanje štetnih plinova iznad određene razine. U protivnom prijete im novčane kazne. Kinesko-europski spor oko kupovine dozvola za emisije eskalirao je tjedan dana prije kinesko-europskog summita i mogao bi u konačnici rezultirati novčenim kaznama za kineske zrakoplovne kompanije odnosno zabranom korištenja usluga u europskim zračnim lukama. Vremenski se podudario i s pojačanim nadama zemalja eurozone da će im Kina pomoći riješiti tešku dužničku krizu.

LONDON - Euro je oslabio u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer grčki koalicijski partneri nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima novog paketa pomoći, zbog čega rizik kaotičnog stečaja i dalje prijeti Grčkoj, a i drugim članicama eurozone, poput Portugala. Euro je oslabio prema dolaru 0,5 posto i njime se trguje po 1,3073 dolara, što znači da je nadoknadio dio gubitaka budući da se ranije spustio na 1,3030 dolara. Prema jenu je oslabio 0,6 posto, kliznuvši na 100,01 jena. Na manjem gubitku bio je i prema švicarskom franku, u visini 0,1 posto, i njime se trgovalo po 1,2065 franaka, nedaleko granice koju je utvrdila švicarska središnja banka, od 1,20 franaka za euro. Dolar je ojačao prema jenu, na 76,56 jena, a nakratko se popeo i na čak 76,809 jena, najvišu razinu u više od tjedan dana, poduprt prošlotjednom objavom ohrabrujućih podataka s američkog tržišta rada.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙