FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori sa strahom prate grčku dužničku krizu

Autor: scvi
NEW YORK, 6. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oslabili jer investitore zabrinjava izostanak napretka u pregovorima o restrukturiranju grčkog duga.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 12,30 sati u minusu 43 boda, a tehnološki Nasdaq 7,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 5,8 bodova te je bio ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Danas nema objave važnijih makroekonomskih pokazatelja, pa su investitori ponajviše usredotočeni na situaciju u Grčkoj.

Na europskim burzama cijene dionica i tečaj eura pod pritiskom su nakon vijesti da čelnici vodećih grčkih političkih stanaka i dalje pokušavaju postići sporazum o pojedinim mjerama koje zahtijevaju međunarodni kreditori kao uvjet za odobravanje drugog paketa financijske pomoći.

Među ostalim, čelnici političkih stranaka ne mogu postići sporazum o smanjivanju plaća i u grčkom privatnom sektoru.

Grčko gospodarstvo utonulo je u duboku recesiju i još jedan krug mjera štednje vjerojatno bi izazvao nove prosvjede. Međutim, ta zemlja očajnički treba još jedan paket financijske pomoći kako bi izbjegla bankrot, s obzirom da joj krajem ožujka dolaze na naplatu neki zajmovi.

Situacija je složena i u vezi pregovora grčkih predstavnika s privatnim kreditorima oko otpisa dijela duga. Ta neizvjesnost plaši investitore te ih potiče na povlačenje iz rizičnije imovine.

U takvim uvjetima, i na europskim burzama prevladava oprez. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,32 posto, frankfurtski DAX 0,52 posto, a pariški CAC 1 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙