FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori ohrabreni napretkom u rješavanju dužničke krize

Autor: scvi
NEW YORK, 31. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su porasli jer su investitori ohrabreni napretkom u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u plusu 55 bodova, a tehnološki Nasdaq 15 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 5 bodova te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S&P je tako na putu ostvarivanja 5,5-postotnog dobita u mjesecu siječnju, dok je Dow trenutno u plusu 3,6 posto, a Nasdaq gotovo 8 posto.

Na tržištu jača optimizam da je Grčka blizu postizanja sporazuma o drugom paketu financijske pomoći, čime će se smanjiti opasnost od njezina bankrota i mogućeg šoka u globalnom financijskom sustavu.

Poticajno na ulagače utječe i dogovor europskih čelnika o planu strože proračunske discipline, koji bi trebao smanjiti daljnje intenziviranje dužničke krize u Europi.

U elektroničkom trgovanju na Wall Streetu zbog toga su danas najveće dobitnice dionice banaka. Dionica Barclaysa poskupjela je 1 posto, na 13,55 dolara, a Bank of Americe 11 posto, na 7,15 posto.

Nove smjernice investitorima će dati financijsko izvješće farmaceutskog diva Elly Lilly, te naftnog diva Exxon Mobila i internetske kompanije Amazon.

Od makroekonomskih pokazatelja, očekuje se objava indeksa povjerenja američkih potrošača u siječnju, te cijena kuća u studenome.

I na europskim su burzama cijene dionica danas rastu, tako da je londonski Ftse trenutno na dobitku 0,72 posto, frankfurtski DAX 0,97 posto, a pariški CAC 1,53 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙