FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Europske udruge raka maternice ECCA

Autor: Sara Margetić
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Godišnje nagrade Europske udruge raka maternice ECCA (European Cervical Cancer Association) "Biser mudrost za prevenciju raka vrata maternice 2012." dodijeljene su danas književnici i profesorici na Filozofskom fakultetu Julijani Matanović, predstojnici Odjela za transfuzijsku medicinu Anki Dorić, autoricama knjige za mlade "One misle da smo male" te uredniku knjige Zoranu Maljkoviću.

Na dodijeli su, osim autorica i urednika knjige bili prisutne književnica i tajnica Društva hrvatskih književnika Ružica Cindori i članica uprave ECCA-e i znanstvena savjetnica "Instituta Ruđer Bošković" Magdalena Grce.

Zoran Maljković istaknuo je kako nije bilo sumnje kako će Julijana Matanović napraviti dobru knjigu iako se za autoricu radilo o posve novom žanru te kako se knjiga s približno 5000 do 6000 prodanih primjeraka može smatrati "bestsellerom" u Hrvatskoj. "Ovdje smo spojili literaturu i znanost na jednom mjestu i mislim da ne može bolje od toga na jednome mjestu", dodao je Maljković.

Julijana Matanović kazala je kako je ova knjiga napisana s lakoćom te kako je ova nagrada pokazala da "ukoliko gledaš sa strane i daš manje sebe, da se onda drugima daje više. "Vjerojatno će i mnoge mame uzeti ovu knjigu pa će nakon nakon pročitane knjige moći započeti razgovor. Ako se spasi bar nekoliko djevojčica da ne dobiju HPV, mislim da smo napravili puno", zaključila je Matanović.

"Najvažnije je što knjiga otvara jedno novo poglavlje, sve više i više govorimo o ovoj bolesti i uzročnicima, govorimo o načinu prevencije" kazala je Magdalena Grce dodavši kako je prije desetak godina to bila tabu tema te je o njoj bilo sramotno govoriti.

Anka Dorić, autorica znanstvenog dijela u knjizi, naglasila je kako je ovo knjiga o iskrenosti i razumijevanju te kako je "upravo to zajedništvo bitno, zajedništvo u obitelji, među ljudima, povjerenje u liječnike koje, kako je kazala, vraća ovom knjigom. Mišljenja je da bi se u škole trebao uvesti "zdravstveni odgoj s holističkim pristupom", ali i da bi se spoznaje o tome kako sačuvati zdravlje i zaštititi se od bolesti trebalo utkati u književnost, glazbu i likovni odgoj, prirodu, biologiju i sve druge struke jer, kako je istaknula, iskrenost u obitelji danas veoma upitna.

U obrazloženju nagrade Upravnog odbora ECCE među ostalim navodi se kako su autorice "stvorile zadivljujući književni uradak koji je zanimljiv svim dobnim skupinama i tako dopire do široke publike koja će tako spoznati više o raku vrata maternice i njegove prevencije."

Knjizi koja je izašla u izdanju "Mozaika" ovo je četvrta po redu nagrada nakon što je 2010. osvojila nagradu "Anto Gardaš" za najbolji roman za djecu i mladež, "Kiklopa" 2011. te "Malog princa" 2011. u Tuzli.

Kao primarna uloga Europske udruge raka vrata maternice ističe se podizanje svijesti o raku vrata maternice i sredstvima kojima se može spriječiti te promicanja provedbe i sudjelovanje u populacijskim organiziranim programima prevencije ravnopravno diljem Europe. Nagrade za prevenciju raka vrata maternice "Biser mudrosti" dodjeljuju se za prepoznati trud i zalaganje onih koji su pokrenuli projekte za promicanje prevencije raka vrata maternice.

(Hina) xsmar yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙