FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za javna priznanja ipak danas odlučio o Zagrepčanki godine

Autor: dber
ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Odbor za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine ipak je danas odlučio da Nagrada Zagrepčanka godine pripadne odvjetnici Ljubici Matijević Vrsaljko, priopćeno je danas iz zagrebačke Gradske skupštine.

To je dogovoreno na sastanku proširene radne skupine, nakon sjednice odbora, a koju su imenovali na prijedlog predsjednika Gradske skupštine i tog odbora Davora Bernardića s obzirom da prijašnja, tročlana radna skupina nije bila jednoglasna u svojem mišljenju.

Bernardić je na sjednici proširene radne skupine, koja je bila zatvorena za javnost, podsjetio na kriterije za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine propisane odlukom o javnim priznanjima Grada Zagreba, a to su: izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu, posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava i značajni rezultati u podizanju kvalitete života žena u Zagrebu.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko bila je prva pravobraniteljica za djecu, a od 1992. do 2003. besplatno je zastupala žene i djecu žrtve nasilja pred sudovima i centrima za socijalnu skrb kao jedina odvjetnica Autonomne ženske kuće, prvog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Tada još nije bilo normativnog okvira za sankcioniranje nasilja u obitelji pa je javno upozoravala na taj propust i potrebu kažnjavanja počinitelja s izricanjem mjera kojima bi se sprečavalo daljnje nasilje.

Dugogodišnjim angažmanom, uz potporu ženskih udruga, uspjela je senzibilizirati hrvatsku javnost da se zaštite prava žrtava pa je 2003. prvi put donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a Matijević Vrsaljko je bila predsjednica radne grupe za njegovu izradu. Voditeljica je pravnog tima udruge B.a.B.e. te sudjeluje u izradi i provedbi niza projekata kojima se promiču sva, a posebno ženska ljudska prava.

Zaključak odbora kojim je za Zagrepčanku godine izabrana odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko i obrazloženje tog prijedloga upućeni su u skupštinsku proceduru, a nakon što ga potvrdi Gradska skupština, Nagrada Zagrepčanka godine dobitnici će biti uručena na Dan žena, 8. ožujka.

(Hina) xbdj/xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙